TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

OSIROMAŠENI URANIJUM – GLAVNI UZROK KARCINOMA U SRBIJI

Karcinom je tri puta učestaliji, a maligni melanom šest i po puta u poslednjih 40 godina, dok Srbija ima najveću stopu smrtnosti od raka u svetu, kaže za Zonu plus prof. dr Branimir Nestorović, dodajući da je sve to zbog uticaja teških metala u životnoj sredini, među kojima je glavni uzrok osiromašeni uranijum nakon NATO bombardovanja.

Upravo se time bave učesnici iz zemlje i sveta u okviru trećeg Međunarodnog simpozijuma “Pravo i ekologija” u Nišu, čiji je ovogodišnji moto “Pravom do istine, pravde i spasenja”.

Mi koji imamo najveću stopu umiranja od karcinoma u svetu, nažalost. Niko se ne bavi uzrokom. Ako se ne baviš uzrokom, kako možeš da lečiš neku bolest. Ja sam početo time da se bavim pre nekih 30 godina. Bilo mi je iznenađenje što mnogo toga može da se uradi,a da se ne primenjuje. Postoji ta neka skrivena medicina za bogate. U našem slučaju je uzrok dekontaminacija tla. Osim teških metala ovde uv toku bombardovanja, oslobođene su velike količine raznih toksičnih materija, rafinerija. Jako su nam zagadili životnu sredinu, objašnjava pulmolog prof. dr Branimir Nestorović. 

Na području Niša i juga Srbije ima veliki obroj obolelih od raka, a veliki deo je posledica osiromašenog uranijuma, kaže advokat prof.dr Srđan Aleksić, inače i autor knjige „Projektili pravde“, koja je takođe promovisana na simpozijumu.

Osiromašeni uranijum je epidemija na jugu Srbije i na Kosovu i Metohiji. Sami znate da su na jugu Srbije bačene dve tone osiromašenog uranijuma, na Kosovu i Metohiji 13 tona. Ukupno 15 tona, kako je NATO priznao. Naši izvori kažu preko 35 tona osiromašenog uranijuma. To je 300 puta više radijacije nego u Hirošimi i Nagasakiju. Mi moramo da učinimo sve kako bismo istražili osiromašeni uranijum, kako bi krivci platili naknadu štete koja je pričinjena našim građanima, kaže advokat prof. dr Srđan Aleksić.

Dugo se nije pričalo o tome, naša država nije prihvatala da isplati odštetu ljudima koji su dobili karcinom, a italijanskim vojnicima su isplaćivane odštete. Došlo je vreme da se kaže istina. Pošto je uzročnik NATO, njima se nikako ne sviđa ta ideja. Mi moramo da promenimo način kako lečimo te pacijente. Meni je najveće iznenađenje bilo, kad sam počeo da pišem tu knjigu, nisam očekivao da ima toliko toga što pomaže. Nemam ništa protiv klasične terapije, ali to je nedovoljno, vidimo da je smrtnost raka potpuno identična kao pre 50 godina, dodaje Nestorović.

Ono što ja činim i mogu, zastupam više od 3.500 obolelih od kancera, za koj smatraju da je osiromašeni uranijum. Mi ćemo za sve njih raditi analize u Italiji, u Torinu, onako kako se radi za italijanske vojnike. Učinićemo sve da dokažemo uzročno-posledičnu vezu. I Republika Srpska želi da se angažuje, kaže Aleksić.

Aleksić kaže da je osiromašeni uranijum u Srbiji i Republici Srpskoj veliki problem. Zato, dodaje, čini sve da ukaže na njegove štetne posledice i ono što se dešava u Ukrajini, jer može doći do izuzetno velike radijacije i zagađenja po celu Evropu.

Inače, organizatori ovog skupa su Advokatska kancelarija „Aleksićˮ, Fakultet za pravo bezbednost i menadžment ,,Konstantin Veliki“ i Evroazijski bezbednosni forum.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com