уторак, јул 16

Oslikava se crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene

0
67

U toku je oslikavanje crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Parku Svetog Save. Oslikavanje je počelo u novembru i trajaće pet godina. Ikonopisac Srpske pravoslavne crkve Veronika Đukanović najavljuje da bi do kraja godine mogla biti završena prva zona.

Nadamo se da će to možda biti i ranije. Ali veliki je posao i velika površina. Ima puno detalja, puno likova, puno događaja iz Jevanđelja, pa je dinamika rada takva da će biti završeno za pet godina. Dobili smo sredstva od Grada Niša, koja su uložena za klimatizaciju hrama, izgletovani su zidovi i pripremljeni za živopisanje. Drugi deo sredstava smo za sam živopis upotrebili, kaže vladika Arsenije.

Treba oslikati oko tri hiljade kvadrata.

Najviše se pažnje obraća na likove, da budu izražajni, da budu u komunikaciji sa narodom koji im se obraća, kaže Veronika.

Kamen temeljac za izgradnju hrama postavljen je na Lazarevu subotu 3. aprila 1999. godine u vreme Bombardovanja Srbije.

Od 1999. godine, kada je postavljen kamen-temeljac, u vreme bombardovanja, do danas je prošlo 25 godina. I 25 godina eparhija i Grad se trude da ovaj hram, koji se nalazu u širem centru gradu u centralnoj opštini Medijana, kojem gravitira veliki broj ljudi, bude završen i da izgleda drugačije“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Veronika ima pomoć još četiri umetnika, koji dolaze po potrebi. Oni su zaduženi za ornamentiku, ili bojenje većih površina i pozadina.

Leave a reply