TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA MEDVEDEVU NA ZGRADI NIŠKE SKUPŠTINE

Spomen-tabla sa imenom Aleksandra Ivanoviča Medvedeva, projektanta zgrade Skupštine Grada Niša koja je postavljena pored glavnog ulaza u tu zgradu, otkrivena je u prisustvu njegovog sina Mihaila Medvedeva, predsednika Skupštine Grada Niša Bobana Džunića i savetnika Ambasade Ruske Federacije Vladelina Zelenina.

Spomen-tabla posvećena čuvenom ruskom arhitekti Aleksandru Ivanoviču Medvedevu od sada na zgradi niške Opštine, a na inicijativu njegovog sina Mihaila Medvedeva koju je još pre dve godine usvojila skupština Grada Niša.

Kako kaže, ideja njegovog oca je bila, a po nalogu Ministarstva socijalne politike Kraljevine Jugoslavije da to bude zgrada za potrebe Šegrtskog doma kao internat za 180 učenika s kompletnim sadržajima za učenje i rad, uključujući učionice, kancelarije, menzu i prodavnicu. Gradnja je počela neposredno pred Drugi svetski rat.

Međutim, kada je Dragiša Cvetković video projekat rekao je mom ocu: Batali Šegrtski dom i prepravi da to bude gradska kuća. Pred rat je projektovana, a gradnja je počela neposredno pred rat, pa je za vreme rata bila pauza i završena je posle rata”, kaže Mihail Medvedev. 

Zgrada je završena 1948. godine, a u nju se odmah uselio Gradski narodni odbor. Od tada do danas je obnavljana, ali osnovna funkcija joj je ostala ista.

Moramo da čuvamo ovu zgradu u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, što znači da moramo da čuvamo njen identitet. Na nama je da radimo, i na Skupštini grada smo uradili mnogo toga na modernizaciji našeg parlamenta i uveli e-parlament. Sada nam predstoji izgradnja tog famoznog lifta, o kome pričamo već dvadesetak godina, sve to zahteva predradnje i prethodne projekte i korake“, kaže predsednik SG Niša Boban Džunić. 

Osim ove zgrade Medvedev je projektovao i druge privatne i javne objekte. U to vreme u Nišu je radilo već nekoliko ruskih arhitekata, a Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva pokrenulo je inicijativu i da se na objektima koji su oni projektovali takođe postave spomen table.

Takva tabla arhitekti Tatarinovu je postavljena na Narodnom pozorištu, a potrebno je postaviti jednu i na Ćele kuli i na još neke koje je npr. projektovao arhitekta Julijan Djupon”, objašnjava Mihail Medvedev. 

Važne su ovakve inicijative jer govore o očuvanje ruske pameti i onoga što povezuje Srbiju i Rusiju”, kaže savetnik Ambasade Ruske Federacije Vladelin Zelenin. 

Podsetimo, ulica kraj tehničkih fakulteta nosi ime arhitekte Aleksandra Ivanoviča Medvedeva, a krajem prošle godine u prostorijama Društva arhitekata Niša u Ullici Milojka Lešjanina 52 otvorena je spomen-soba posvećena ovom čuvenom ruskom modernisti.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com