TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti SVET VESTI

PEKING: IZVODIMO VEŽBE NA SOPSTVENOJ TERITORIJI (VIDEO)

Kineska vojska najavila je za danas nove vežbe na moru i nebu oko Tajvana. Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je da će uvežbavati izvođenje napada protiv podmornica i napada na moru.

Podsetimo, kineska vojska je, posle prošlonedeljne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, pokrenula velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u vodama oko tog ostrva.

Tajvan je saopštio da je tokom vežbi više kineskih brodova i aviona prešlo središnju liniju, ali kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Tajvan deo Kine i da Kina izvodi vojne vežbe “na sopstvenoj teritoriji” na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Istovremeno, tajvanska vojska je rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije.

Kinesko ministarstvo odbrane danas je obrazložilo odluku Pekinga da prekine vojne pregovore sa SAD, donetu u znak protesta zbog prošlonedeljne posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, upozoravajući da Vašington mora da snosi “ozbiljne posledice”.

Prošlonedeljna poseta Pelosijeve razbesnela je Kinu, koja ovo ostrvo smatra svojom teritorijom i po prvi put je odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila kod Tajvana, kao i prekidom nekih linija komunikacije sa Vašingtonom, prenosi Rojters.

Bisenić: Tajvan ključan za Kinu, neće odustati od njega

Kini je jasno da bez Tajvana ne drži ključeve svoje sudbine, ni na globalnoj sceni, ni na Pacifiku i sigurno je da neće odustati od ujedinjenja sa Tajvanom, naveo je novinar i bivši ambasador Dragan Bisenić i dodao da to, ipak, ne znači da će upotrebiti vojna sredstva.

“Kina neće odustati od ujedinjenja, učiniće sve da do toga dođe mirnim diplomatskim srestvima”, rekao je Bisenić za Tanjug i naglasio da Peking bez Tajvana ne može da računa na neprikosnovenu samostalnost u međunarodnim odnosima, a pre svega na Pacifiku.

Bisenić naglašava da ratna opcija, ako bude jedina moguća kao poslednja, ne može da se odbaci, jer je Kina bez Tajvana nekompletna država na globalnoj i međunarodnoj sceni.

Prema njegovim rečima, pomoću Tajvana kontroliše se i kinesko ponašanje i doseg Kine na Pacifiku.

“Teško je reći da li će doći do oružanog sukoba i na koji način, ako se stvore takve okolnosti da je on neizbežan, hipotetetički može i da ga bude, ali on nije ni u interesu Kine ni SAD”, naveo je Bisenić.

Kineski rukovodioci navode da je sve deo plana američke administracije kako bi pojačali prisustvo u Pacifiku, uputile su dva nosača aviona i održaće se vežbe sa Indijom i Japanu.

Podsetio je da se na Pacifiku i u Južnom Kineskom moru vode vežbe tri velike i snažne grupacije – Kina, SAD i Indija i sam Tajvan.

Kaže da ipak ne možemo da odbacimo pomenutu pretpostavku Pekinga i dodaje da je udaljenost Tajvana od Kine 150 kilometa a od SAD 13.000, što znači da je nebranjiv sa te distance.

“U svakom slučaju te činenice igraju važnu ulogu i u politici SAD i kada je reč o mogućnostima za bilo kakav vojni odgovor i vojnu zaštitu iz SAD”, naveo je Bisenić.

Podsetio je i da je nedavno bivši savetnik za bezbednost predsednika Donalda Trampa Džon Bolton objavio memoare i objasnio da te činjenice pokazuju da je Tajvan nebranjiv kada je reč o pomoći iz SAD,

Dodaje da bi gledano iz ugla sukoba Ukrajina-Rusija, ovo bio globalni sukob. Opasnost od takvog sukoba postoji, ali ne mislim da je ona neposredna i bliska pred nama, zaključuje.

Bisenić smatra da je Rusija tim sukobom dobila izvesno veme kada nije više glavna tema, da je dobila par nedelja predaha u međunarodnoj pažnji.

Taj sukob, kako dodaje, uslovno olakšava poziciju Rusije, jer će SAD i Evropa morati da se suoče i sa mogućnošću konfrontacije na Pacifiku i EU, posebno Nemačka kao najvažnija članica EU je već najavila da priprema svoju strategiju prema Kini.

Činjenica da se Nemačka na taj način bavi pitanjem Kine pokazuje da će EU i Evropa preduzeti slične korake, da će i Evropa biti u iskušenju da bude opet uključena u još jedan daleki sukob.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com