TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Društvo Ekonomija Udarne VESTI

POZORIŠTA I BIOSKOPI OD PONEDELJKA DO 21 SAT! ŠTA ĆE BITI SA BUTICIMA, FRIZERMA, KAFIĆIMA…?

Iako se pre sednice Kriznog štaba spekulisalo da bi radno vreme pojedinih objekata, poput butika i tržnih centara moglo da bude produženo bar do 20 sati, to se, bar ovog vikenda neće desiti. Ćini se da je izvesno da će pozorišta I bioskopi od ponedeljka raditi duže, a za ostalo se čeka ponedeljak. Najmanje verovatno je da će kafićima i restoranima biti produženo radno vreme – bar se tome oštro protivi medicinski deo Kriznog štaba!

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je Krizni štab danas analizirao trenutnu situaciju u Srbiji i da je dogovoreno da se za vikend koji je pred nama zadrže aktuelne mere, koje ostaju na snazi do daljnjeg.

Gojković je, na konferenciji za štampu, ukazao da je jedina novost što je vlada donela odluku da od 20.decembra svi strani državljani koji ulaze u Srbiju moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, kao i naši državljani koji ulaze moraju imati PCR test ili će morati u desetodnevni karantin.

„To je što imamo u sledećem periodu“, konstatovao je on.

Gojković je kazao da je na sednici Kriznog štaba razgovarano i o daljim merama koje će biti preduzete.

„One prvenstveno zavise od aktuelne epidemiološke situacije, od broja novozaraženih. Vidimo da smo uspeli da našu krivu zaražavanja zaravnamo. U zavisnosti od broja novoobolelih donosićemo odluke vezano za restriktivnije mere ili njihovo popuštanje“, naglasio je on.

Gojković je kazao da je predlog, s obzirom na epidemiološku situaciju, oko kojeg su svi u Kriznom štabu saglasni, da se od ponedeljka omogući ustanovama kulture, a to su pozorišta, bioskopi, galerije, i muzeji, produženo radno vreme.

„Videćemo da li će biti do 20 ili 21 sat. Sa epidemiološke strane, ako se sprovodu sve mere koje su neophodne, prema svim našim informacijama se pokazalo da je najmanje i faktički izuzuetno retko da su se posetioci ustanova kulture razboljevali. Jedini problem su zaposleni, a pošto je izuzetno teško, odnosno nemoguće da scenski umetnici, glumci nose maske i drže fizičku distancu, postoje određeni protokoli po kojima se testiraju pred svaku predstavu“, ukazao je on.

Gojković je rekao da je na taj način najveći deo odgovornosti na rukovodiocima kulturnih ustanova da ne bi došlo do zaražavanja glumaca i zaposlenih

Što se tiče publike, prema njegovim rečima, ako se poštuju sve mere verovatnoća da će doći do infekcije u takvim ustanovama je mala.

A KAFIĆI, TRŽNI CENTRI, FRIZERI…?

Kada je reč o ostalim objektima, odluka bi mogla da padne u ponedeljak na novoj sednici Kriznog štaba koja bi trebalo da bude održana u ranim jutarnjim satima!

Radno vreme radnji i tržnih cenatra moglo bi biti produženo do 20 sati radnim danima, a vikednom do 14 ili 15 sati, prenosi “Blic”, uz zaključak da je to za sada najizglednija opcija novog radnog vremena nakon mogućeg popuštanja mera uoči novogodišnjih praznika.

Dodaje se da je moguće je da se po istom principu produži radno vreme i uslužnim delatnostima, poput frizera, kozmetičara i slično, ali,da za sada, duže radno vreme za ugostiteljske objekte NIJE OPCIJA!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com