четвртак, јун 13

PETKOVIĆ: DOBILI SMO GARANCIJE, SRBI SA KIM VEČERAS SA PREDSEDNIKOM O UKLANJANJU BARIKADA (VIDEO)

0
3

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je Beograd dobio nikada jače garancije od SAD i EU da će biti ispunjeni zahtevi Srba sa Kosova i Metohije zbog kojih su na barikadama i dodao da će predsednik Aleksandar Vučić večeras helikopretom krenuti ka administrativnoj liniji i da će razgovarati sa Srbima sa KiM u vezi uklanjanja barikada.

Petković je na konferenciji za novinare rekao da je Vučić zamolio Srbe u današnjem razgovoru da se povuku sa barikada, a da su mu oni rekli da isključivo njemu veruju i da su jedine garancije koje prihvataju njegove garancije.

„Zamolili su da se vrate na KiM da razgovaraju sa Srbima, pa će se nakon toga uputiti u centralnu Srbiju gde će se sresti sa predsednikom Vučićem i nakon toga ćemo videti kakva je njihova odluka“, kazao je Petković.

Petković je na konferenciji za medije ocenio da su danas najbolje vesti te što je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor i istakao da to pokazuje da nije kriv za nekakav terorizam.

„Nakon 19 dana zatočeništva, on će večeras kako je potvrđeno od Euleksa biti sa svojom porodicom“, kazao je Petković i dodao da se o tom slučaju već mogla čuti i reakcija premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Kako kaže Petković, sada Kurti preti i tužiocima i sudijama koji su doneli odluku vezanu za Pantića želeći da zna ko su oni kako bi ih progonio.

BFOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Preneo je da se predsednik Aleksandar Vučić čuo sa suprugom Pantića koja se, kako kaže, u suzama i toplim rečima zahvalila predsedniku.

Istakao je da je prebacivanje Pantića u kućni pritvor i pokazatelj politike predsednika Vučića koji se bori za srpski narod.

Petković je naglasio da je velika i značajna vest i da je na prostor centralne Srbije stigao Nikola Nedeljković kojeg su sačekali roditelji, a koji je opet obukao majcu na kojoj piše „nema predaje“ zbog koje je bio i uhapšen.

„Predsednik Vučić se čuo i sa njegovom majkom. Borili smo se i za njega i da pokažemo svetu šta se dešava sa Srbima na KiM.

On je ponovo sa srpskom zastavom i ne odustaje od svojih uverenja, a uspeli smo da za dva meseca skratimo kaznu zatvora koja je bila skandalozna za Nedeljkovića“, kazao je direktor vladine Kancelarije.

Petković je istakao i da su stigle garancije, odnosno da je dobijena objedinjena izjava SAD i EU u kojoj se jasno ispunjava drugi zahtev – potvrđuje se da ne postoje spiskovi za hapšenje ili gonjenje za one koji su učestvovali u mirnim protestima ili na barikadama.

„Znamo da Srbi ne veruju Kurtiju. Sada ovom izjavom naši ljudi na barikadama su zaštićeni“, rekao je.

Treći element, kako je rekao direktor vladine Kancelarije, uključuje garancije koje smo dobili od Kfora – jasno su rekli i potvrdili da kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever KiM bez dogovora sa Kforom i cetiri gradonačelnika sa severa KiM.

„Ta izjava postaje izvor formalnog i materijalnog prava, jedna vrsta sporazuma, imamo dogovor koji se odnosi na sve strane, koji uključuje i Beograd, ali i srpski narod na severu KiM, to pokazuje neophodnost poštovanja svega do sada dogovorenog“, kazao je Petković.

Kako je naveo, u narednom periodu će nastaviti da se bore za preostale zahteve Srba da se vrate u institucije, a to je pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

EU I SAD: BEOGRAD I PRIŠTINA DA PREDUZMU MERE ZA DEESKALACIJU SITUACIJE

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog napete situacije na severu Kosova i pozivaju sve na maksimalnu uzdržanost, navodi se u zajedničkoj izjvi pres službe EU i američkog Stejt departmenta. Kako se navodi, Beograd i Priština se pozivaju da hitno preduzmu mere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

„Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bi se smirile tenzije i napravili dogovori o daljim koracima u interesu stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta svih lokalnih zajednica. Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi Srba sa KiM za hapšenje ili procesuiranje zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da će SAD podržati rad EU kroz njenu Misiju vladavine prava na KiM (Euleks), a Euleks će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava. Kako se navodi, to uključuje garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu.

Takođe EU i SAD očekuju da se Beograd i Priština vrate „negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana“ i ističu da sve obaveze proistekle iz dijaloga moraju u potpunosti da se sprovedu bez odlaganja.

Leave a reply