PITANJE JE DANA I SATA KAD ĆE OMIKRON DOĆI U SRBIJU (VIDEO)

PITANJE JE DANA I SATA KAD ĆE OMIKRON DOĆI U SRBIJU (VIDEO)

Postojeće antikovid vakcine trebalo bi da su vrlo efikasne u sprečavanju težeg oblika kovida izazvanog novim sojem korona virusa, omikronom. To kaže vodeći južnoafrički ekspert za infektivne bolesti Salim Abdul Karim.

Dodaje da je isuviše rano da se kaže da li omikron može da dovede do težih kliničnih simptoma nego prethodni sojevi. Ali da zasad deluje da je omikron zarazniji i da je verovatnije da može da inficira osobe sa imunitetom, bilo da imaju imunitet od vakcina ili su preležali kovid.

On očekuje da će broj obolelih na dnevnom nivou u Južnoj Africi do kraja nedelje biti prosečno iznad 10.000, u odnosu na 2.858 u nedelju.

“Na osnovu onoga što znamo i načina kako su drugi sojevi reagovali na vakcinacioni imunitet, možemo da očekujemo da ćemo i dalje videti visoku efikasnost u sprečavanju hospitalizacije, odnosno, da će zaštita uz pomoć vakcina ostati jaka”, dodao je Karim.

Prevencija težeg oblika bolesti je primarna funkcija T-ćelija, što se razlikuje u odnosu na neutrališuća antitela koja blokiraju infekcije tako da “čak i ako bude zaobilaženja antitela, teško da će omikron zaobići T-ćelije”, naveo je imunolog.

Lekari iz Južne Afrike koji su lečili kovid pacijente obolele od omikrona kažu da zasad izgleda da taj soj stvara blage simptome, među kojima su suv kašalj, povišena temperatura i noćna preznojavanja.

Karim je rekao da zasad nije podignut crveni stepen uzbune zbog omikrona.

“Ipak, rano je izvlačiti zaključke, jer lekari mogu da komentarišu samo pacijente koje leče. Još nema dovoljno podataka”, dodao je on.

OMIKRON ĆE STIĆI U SRBIJU, A MOŽDA JE VEĆ TU?

Omikron je već registrovan u mnogim zemljama Evrope, a pitanje je dana kada će doći u Srbiju, kaže zamenik direktroa UKC Niš, prof.dr Radmilo Janković.

Pitanje je dana kada će novi soj virusa korona omikron stići i u Srbiju, kaže zamenik direktora Kliničkog centra Niš, anesteziolog Radmilo Janković i napominje da nema dovoljno informacija o tome kako nova mutacija utiče na širenje virusa i kliničke slike zbog čega, ističe, treba ozbiljnu shvatiti novonastalu situaciju.

”Logično je pretpostaviti da Srbija neće biti izolovano ostrrvo i da je pitanje sata kada će se prvi zaraženi novim sojem korona virusa, ostaje samo da se reorganizujemo i vidimo šta nam je činiti”, rekao je Janković.

Ukazuje da je glavna strepnja oko novog soja da li će se lakše širiti, izazivati teže kliničke slike i koliko će vakcine koje su trenutno u upotrebi biti efikasne protiv nove podvarijante.

Janković kaže da je moguće da da efikasnost vakcina neće biti na istom nivou kao za izvorni, vuhanski soj virusa, što se, kako kaže, pokazalo i kod delta soja, ali smatra da treba sačekati i videti efekte.

”Sve vakcine, uslovno rečeno moderne vakcine, koje su u opticaju u zapadnim zemljama ciljaju spajk protein kao osnovni deo virusa na kojem je nova mutacija”, rekao je Janković.

Kada je reč o patogenosti novoj soja virusa, ne očekuje da će biti veća i da će uzrokovati teže kliničke slike.

”Što se tiče lakšeg sisrenja, verovatno je to moguće i treba biti obazriv, jer smo pokazali da stvari gledamo prilično lagodno. Ali, mislim da će upozoravajuća reakcija ostatka sveta možda i nas naterati da ovog puta budemo ozbiljniji”, kazao je Janković.

Napominje da sve dok postoji mogućnost da se virus nesmetano širi i i da se razmnožava u nevakcinisanim koji su, kako kaže, najosetljiviji, mogu da se javljaju nove mutacije.

”Nije isključeno da neke takve mutacije budu i slabije, koje će na kraju dovesti da virus ima samo endemski karakter, ali svaka dosadašnja mutacija je bila opasnija od predthodne”, rekao je on.

Uveren je da bi, da je više od 70 svetske populacije vakcinisano, postojala manja mogućnost za razvijanje ”mutanata”.

Komentarišući pogoršanje epidemijske situacije u većini evropskih zemalja, Janković kaže da je Srbiju ”sačuvalo” to što je, kako kaže, pre većine ostalih zemalja počela sa davanjem trećem, buster doze.

”Trenutno je najveći problem u Nemačkoj i Austriji, gde je veliki broj onih koji nisu primili treću dozu jer su mislili da vakcine, kao što je Fajzer i Moderna, daju trajniji imunitet”, rekao je Janković.

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com