TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

PIVA KOJA INSPIRIŠU LJUDE DA OTKRIJU ISTORIJU NIŠA

Nišlija Stevan Antanasijević nije samo preduzetnik koji proizvodi pivo. On je i istinski zaljubljenik u svoj grad i njegovu bogatu istoriju. Kroz svoju pivaru “Komitet”, Stevan inspiriše ljude da istraže i otkriju prošlost Niša, povezujući lokalnu istoriju sa svojim proizvodima.

Tako su njegova piva nazvana po legendarnim ličnostima poput Todora Stankovića, Stevana Sremca, Nikole Koleta Rašića i drugih cenjenih stanovnika Niša. To je još jedna, neobična prilika za učenje i otkrivanje kulturnog nasleđa Niša.

Stevan Antanasijević, Nišlija čija atletska karijera nije krenula onako kako je planirao, pre tri godine je pronašao svoj put ka preduzetništvu inspirisan ljubavlju prema pivu. U njegovoj pivari “Komitet” proizvodi šest različitih vrsta piva, koja se izdvajaju po tome što nose imena znamenitih Nišlija, o kojima mnogi prvi put slušaju slavne priče.

Mnogi kada vide piva pitaju zašto se zove npr. Kole, i onda kada im objasnim počnu dodatna pitanja I tako oživljavamo istoriju Niša”, kaže Stevan Anatanasijević.

Sada pored Nikole Koleta Rašića, tu su i kraft piva sa imenom Todora Stankovića, Stevana Sremca, a neka piva nazvana su po znamenitostima grada na Nišavi, kao što je Hipi dolina. Uz to, Stevan u proizvodnji koristi srpske sirovine.

Todor Stanković je stoprocentno srpsko pivo jer su sirovine iz Bačkog Petrovca i Bačke Palanke tako da je do pravo domaće pivo”, dodaje Stevan. 

Na početku rada kaže da nije bilo lako jer je svoj preduzetnički poduhvat započeo sa početnim kapitalom koji je dobio putem kredita koji je podigla njegova majka. Na sreću imao je prostor koji je sredio i nabavio opremu vrednu 40.000 evra. Ipak, ljubav, kvalitet i računica su tu.

“Cene industrijskog piva su slične sa kraft pivima, ali razlika u ukusu i kvalitetu je velika. Nije još to to, ali sve više ljudi prepoznaje kvalitet i želi da kupi tako nešto. Sve ide uzlaznom putanjom”, objašnjava Stevan.

Trenutno Stevan proizvodi oko 5.000 litara piva mesečno, a njačešće možete da ga sretnete na festivalima i noćnim marketima. Planovi su mu, kaže, da pivo iz Niša izvozi i na tržište Holanidje i Nemačke.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com