TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

VUČIĆ: ZAMOLIO BIH DA SE RAZMISLI O ODLUCI DA RODITELJI OCENJUJU NASTAVNIKE

Povodom nedavno usvojenog pravilnika o ocenjivanju učenika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da treba još jednom razmisliti o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike navodeći da ne treba da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

“Znam da u Ministarstvu prosvete, kada su spremali Zakon o obrazovanju, da su na tome radili stručni ljudi. Znam da kada se donose pravilnici o odnosu prema nastavniku, nastavi, na tome rade stručni ljudi, ali kao predsednik, zamolio bih sve da još jednom razmisle o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike. Nama su potrebni nastavnici potpuno slobodni, ti ljudi bolje od nas svih drugih roditelja znaju kako je potrebno da se radi sa decom. I ne mogu ni da zamislim situaciju u kojoj bih bolje od bilo kojeg učitelja, nastavnika, profesora znao kako neko od moje dece uči i kako se ponaša na času. I odakle bih imao pravo da ocenjujem nastavnika na bilo koji način”, objavio je Vučić na instagram nalogu @budućnostsrbijeav.

Vučić je zamolio i Vladu Srbije, ali i sve prosvetne institucije da još jedan put razmisle o svim ovim pravilima.

“Možda i mene da upute, možda da mi objasne zašto nisam upravu, ali da još jedan put razmisle jer nije naš posao da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole, već oni koje su za to plaćeni i kojima moramo da verujemo, a to su naši učitelji, nastavnici i profesori”, naveo je Vučić.

Zaključio je da su nastavnici ti u koje, kako je rekao, moramo imati najveće poverenje, roditelji su tu da pomognu, a ne da odlučuju umesto nastavnika.

Prema Pravilniku o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, škola u tom slučaju sprovodi određenu proceduru.

Roditelji koji imaju primedbe mogu se obratiti odeljenskom starešini preko predstavnika roditelja u savetu roditelja dopisom, koji je prethodno zaveden, nakon čega će odeljenski starešina o tome obavestiti nastavnika, nadležno stručno veće i direktora.

Nakon toga će stručno veće pribaviti izjašnjenje nastavnika na čiji je rad uložena primedba i ispitati primedbe na osnovu kojih će stručno veće svoje mišljenje, nakon ispitivanja situacije, priložiti direktoru.

Direktor zajedno sa stručnim saradnikom i sekretarom razmatra mišljenje stručnog veća i donosi odluku o prihvatanju, odnosno odbijanju primedaba roditelja, a ukoliko je primedba osnovana direktor, stručni saradnik i sekretar izrađuju plan pojačanog uvida u rad nastavnika kroz posetu i mere za otklanjanje nepravilnosti.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com