TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

A BE NIŠ Današnje vesti Društvo PROJEKTI 2023 RAPORT 018 VESTI

PLASTIČNA FLAŠA U RECI – RIBA PUNA PLASTIKE(VIDEO)

Mikroplastika je i te kako štetna po naše zdravlje i često dospe u naš organizam, a da toga nismo ni svesni. Plastična flaša koja se baci u reku razgradi se na najmanje čestice kojima se hrane sitni organizmi, a njima potom ribe. Tako se na našem tanjiru nađe riba puna plastike.

Upravo se time bave mladi istraživači sa Departmana za biologiju i ekologiju niškog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Nije retkost da u Nišavi završi po koja limenka od piva ili plastična flaša, kesa. Nakon okupljnja na keju, reka vrlo često postane kontejner.

Samo jedna flaša koja dospe u reku može da ima uticaj na životnu sredinu, ali i na naše zdravlje. Ona se razgrađuje na mikroplastične i nanoplastične čestice koje su štetne po životnu sredinu. Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu testira toksični uticaj tih čestica na vode i zemljišta.

Pokazuje se, zapravo, da postoji jako štetno dejstvo te same mikroplastike i nanoplastike. Tu imamo sitne organizime koji se njima hrane, pa te sitne organzme jedu krupni, imamo larve sitnih insekata u vodi koje jedu ribe, pa se to akumulira u njihovim tkivima. Na kraju to dođe na naš tanjir i mi jedemo ribu punu plastike, kaže Dimitrija Savić Zdravković sa Departmana za biologiju i ekologiju PMF Niš. 

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu postoji fond za nauku Republike Srbije za koji konkurišu mladi istraživači.

Tako da se radi dosta prijekata. Ja trenutno radim sa prof. dr Đurađem Miloševićem na jednom projektu, koji se tiče biomonitoringa slatkih voda. To je jedna od sredina koja je pod velikim uticajem plastičnog zagađenja, dodaje Savić Zdravković. 

Takođe, rade ekotoksikološka ispitivanja i ispituju savremene zagađivače slatkih voda. Istražuju i parametre kako su i u kojoj meri zagađene vode u Srbiji. Počev od same plastike koja je, nesumnjivo, štetna.

Zato sledeći put, pre nego što bacite plastičnu flašu u vodu, razmislite koliko štetite, ne samo životnoj sredini, već i sebi.

*** Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com