TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika Udarne VESTI

Sednica Skupštine Srbije o izboru nove vlade

Skupštini Srbije počela je posebna sednica na kojoj se razmatra izbor nove Vlade Srbije.

Vučević:  Vlada koju ću voditi biće vlada kontinuiteta

Kandidat za sastav nove Vlade Srbije Milos Vučević             FOTO TANJUG – RADE PRELIĆ- nr

Kandidat za sastav nove Vlade Srbije Milos Vučević izjavio je danas da će vlada koju će predvoditi biti u najvećoj meri vlada kontinuiteta.

On je u ekspozeu koji podnosi na posebnoj sednici Skupštine Srbije istakao da je naša država nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

Vlada će nastaviti da vodi spoljnu politiku koja će biti zansovana na političkoj i vojnoj neutralnosti, a punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj, rekao je on.

Mandatar Miloš Vučević izjavio je danas da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu, najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

“Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine”, rekao je Vučević u parlamentu.

Taj termin “jedinstveni slučaj” još od 2007. godine do danas naširoko koriste oni koji pokušavaju da nam zemlju cepaju i otimaju, rekao je Vučević.

“Postavlja se pitanje – zašto? Verujem da korišćenje reči jedinstven slučaj za Kosovo i Metohiju zapravo želi da se sakrije ono što je u njihovim normama međunarodnog prava uspostavljen čvrst princip da za Srbiju i Srbe ne važi ni jedna norma ili ni jedan princip tog njihovog međunarodnog prava. Jer samo tako i dalje mogu da se prave nevešti i da tvrde da su principijelni, iako Srbima na jednoj teritoriji osporavaju i oduzimaju isto ona prava koja priznaju i štite za sve druge narode na toj istoj ili neposredno susednoj teritoriji”, rekao je Vučević.

Sednica Skupštine Srbije

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili de facto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i dodao da su nedavno u tom pravcu načinjeni značajni koraci izjašnjavanjem unutar parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

“Nastavak rada na tom sramotnom procesu biće ne samo čin ponižavanja Srbije, već i napad protiv svih vrednosti temelja te međunarodne organizacije čije je Srbija posvećen član”, rekao je Vučević.

Vučević je kazao da će Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno.

“Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora, dela kolektivnog zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu”, rekao je Vučević.

On je istakao da će vlada u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Republike i vlade u tehničkom mandatu učiniti sve da se spreči prijem samoproglašenog Kosova u članstvo Saveta Evrope, iako šanse nisu velike.

Vučević o vojnom roku

Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka od najviše četiri meseca, za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i bezbedniju i sigurniju državu

Mandatar Miloš Vučević predložio je članove nove Vlade:

Siniša Mali – prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija,
Ivica Dačić – potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova,
Irena Vujović – potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine i vodoprivrede,
Aleksandar Vulin – potpredsednik Vlade,
Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,
Dubravka Đedović Handanović – ministarka rudarstva i energetike,
Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine,
Maja Popović – ministarka pravde,
Jelena Žarić Kovačević – ministarka državne uprave i lokalne samouprave,
Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,
Bratislav Gašić – ministar odbrane,
Marko Đurić – ministar spoljnih poslova,
Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije,
Slavica Đukić Dejanović – ministarka prosvete,
Adrijana Mesarović – ministarka privrede,
Aleksandar Martinović – ministar poljoprivrede,
Zlatibor Lončar – ministar zdravlja,
Nemanja Starović – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,
Milica Đurđević Stamenkovski – ministarka za brigu o porodici i demografiju,
Zoran Gajić – ministar sporta,
Nikola Selaković – ministar kulture,
Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu,
Jelena Begović – ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,
Husein Memić – ministar turizma i omladine,
Dejan Ristić – ministar informisanja i telekomunikacija,
Darko Glišić – ministar za javna ulaganja,
Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura – ministri bez portfelja.

Vučević: Siguran sam da nas čekaju dobri rezultati u budućnosti

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević rekao je  da je siguran da Vladu Srbije čekaju dobri rezultati u budućem periodu, a opoziciji je poručio da nije fer da govore da do sada nije bilo konkretnih rezultata.

“I u ekspozeu sam rekao da je plan, između ostalog, da je prosečna zarada 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, minimalna zarada 650 evra, a stopa siromaštva da mora da bude na 16 odsto, odnosno manje, a bila je 2012. godine 26,7 odsto. Ali današnja prosečna stopa siromaštva u Srbiji je iznad evropskog proseka”, rekao je Vučević odgovarajući opozicionim poslanicima u Skupštini Srbije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com