TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

PODELOM PAKETIĆA NAJMLAĐIMA OBELEŽEN SVETSKI DAN ROMA

Grad Niš nastavlja da radi na stvaranju uslova za što bolju inkluziju Roma u zdravstveni i obrazovni sistem, rekla je povodom Svetskog dana Roma, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Ističe da je u to ime, ove godine prvi put je ispred Gradske kuće u Nišu podgnuta zastava Roma, a najmlađim Romima podeljeni prigodni pokloni i pozvala ih da čuvaju svoje bogatstvo romske kulture.

U Nišu živi oko 5.000 Roma, ali se smatra da je taj broj mnogo veći. Uglavnom su to porodice sa mnogo dece. Neka od njih na Svetski dan Roma ispred Gradske kuće čekaju prijem kod gradonačelnice Niša.

“Pokloni za našu decu su velika radost”, kaže jedna Romkinja koja je dovela troje unučadi u GRadsku kuću.

Svetski dan Roma je prilika da se istakne bogatstvo romske kulture, ali i da se skrene pažnja na izazove s kojima se ova zajednica suočava.

“Ja kad dolazim u vaša naselja rešavamo probleme, struju, vodu, asflat a sad sam vas pozvala u goste da vam čestitam Sveetski dan Roma i da vam poručim da obavezno idete u školu i da imate zdravstvene knjižice”, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. 

Na Gradskoj kući se vijori naša zastava i možda smo prvi grad u Srbiji u kojem je ostevtljem most u bojama romske zastave”, kaže direktor Romskog centra u Nišu Svetislav Jovanović.

Čestitam Svetski dan Roma 8 april, da ste živi i zdravi”, poručio je Romima u Gradskoj kući potpredsednik IO Nacionalnog saveta Roma Srbije Igor Paunović.

Grad Niš i ove godine daje novac za 50 učeničkih stipendija i 10 za studente romske nacionalnosti, zatim za rad Romskog centra i pomoć socijalno ugroženima, kao i za rad koordinatora za inkluziju Roma.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com