TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

Položeni venci na spomenik poginulim sovjetskim vojnicima (VIDEO)

Uoči Devetog maja, Dana pobede nad fašizmom, položeni su venci na Spomenik poginulim sovejtskim vojnicima u takozvanom Niškom incidentu koji se dogodio 7.novembra 1944. godine. Saradnja ruskog i srpskog naroda je na vrhunskom nivou i to je bilo uvek kroz istoriju, kazao je prvi sekretar Ambasade Rusije u Beogradu Oleg Donajevski. Niški incident je naziv za oružani sukob između savezničkih snaga, Crvene armije i američke avijacije.

Delegacije Grada Niša i Ambasade Rusije u Beogradu položile su vence na Memorijalni spomenik poginulim sovjetskim vojnicima u takozvanom Niškom incidentu.

“Danas obeležavamo takozvani Niški incident.Drago mi je što sam ovde sa ljudima koji kao i mi u Rusiji poštuju istoriju i našu zajedničku tradiciju i da odamo počast našim precima. Saradnja ruskog i srpskog naroda je na vrhunskom nivou, to je bilo uvek kroz istoriju”, izjavio je prvi sekretar Ambasade Rusije u Beogradu Oleg Donajevski.

Niški incident je naziv za oružani sukob između savezničkih snaga, Crvene armije i američke avijacije. Dogodio se 1944. godine, ubrzo po oslobođanju Niša, u kome su bile smeštene snage Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

“Moramo da pamtimo svoju istoriju. Juče smo imali svečanu akademiju u organizaciji SUBNOR-a, danas polažemo vence na spomenik sovjetskim vojnicima koji su poginuli na ovom mestu  koji su učestvovali u oslobađanju Srbije 1944. godine”, rekao je većnik Grada Niša Nenad Stanković.

Baš na 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, biće položeni venci na spomenik sovjetskim vojnicima i spomenik u centru grada, a gradom će prodefilovati “Besmrtni puk”.

“Biće održana manifestacija Besmrtni puk kada će gradom Nišom naša udruženja veterana  i boraca ratova od 1991-99. kao i druga patroiotska udruženja sa fotografijama poginulih Nišlija u ratovima koji su se odvijali na našoj teritoriji, rekao je Stanković.

Memorijalni spomenik poginulim sovejtskim vojnicima otkriven je 2022. godine. Postavljanje spomenika inicirali su Ruski dom u Beogradu i  Ambasada Rusije u Srbiji, uz podršku grada Niša i Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika “Naisus”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com