TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika VESTI

Vučić priredio svečani doček za Sija uz najviše državne počasti

Ceremonija svečanog dočeka kineskog predsednika Si Đinpinga priređena je ispred Palate “Srbija”.

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je  za predsednika Kine Si Đinpinga svečani doček ispred Palate “Srbija”, uz 10 počasnih plotuna iz 10 artiljerijskih oruđa, intoniranje himne i smotru počasne garde.

Predsednika NR Kine na crvenom tepihu dočekali su predsednik Vučić sa suprugom Tamarom Vučić, kao i premijer Miloš Vučević sa članovima i potpredsednicima vlade i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Kineskog državnika tokom posete Beogradu, nakon osam godina, prati i supruga predsednika Peng Lijuen i delegacija koja broji oko 400 članova.

Vučić: Danas ispisujemo istoriju, istorijski značajna poseta Sija

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je obraćajući se građanima sa terase Palate Srbije, zajedno sa predsednikom Kine Si Đinpingom, da je to veliki i čelični prijatelj Srbije i da danas ispisujemo istoriju i budućnost, jer je reč o istorijski značajnoj poseti Sija Srbiji.

“Hvala vam što ste u ovolikom broju došli da pozdravite našeg prijatelja velikog, čeličnog prijatelja Srbije Si Đinpinga. Ja sam mu rekao da će kao lider velike sile svuda naići na poštovanje, ali da na takvo poštovanje i ljubav nigde neće naići kao u našoj Srbiji”, rekao je Vučić.

Istakao je da je ovo istorijski značajna poseta Sija.

“Pišemo danas istoriju, iako to mnogim ne izgleda tako. Za samo nekoliko godina svi ćemo se sećati ovog dana i da smo pisali danas budućnost”, rekao je Vučić.

Istakao je da će samo ugovor o slobodnoj trogovini doneti našim poljoprivrednicima sigurnost i da će krenuti izvoz goveđeg mesa, kao i od 1. jula potpuno slobodan izvoz jabuka, šljive, borovnice i mnogih drugi proizvoda, rakije i vina na ogromno kinesko tržište.

Vučić je dodao da su tarife za druge zemlje između 38 i 62 odsto dok za nas iz Srbije neće biti tarifa.

To je velika prednost i puno znači za našu zemlju, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da, kao što Srbija ima jasne i jednostavne stavove po pitanju teritorijalnog integriteta Kine, tako i oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije bez rezerve.

“Kao što mi kažemo da je Tajvan Kina i da to piše u povelji UN, tako i oni podržavaju naš suverenitet i sa nama su u svim najtežim trenucima. Ne zaboravite da su bili sa nama i pre 25 godina kada je Srbija bombardovana i za to platili cenu. Izgubili su ljude samo nekoliko stotina metara dalje odavde”, rekao je Vučić obraćajući se okupljenim građanima ispred Palate Srbija.

Si: Odnosi Srbije i Kine na visokom nivou, čelično prijateljstvo dva naroda

Predsednik Kine Si Đinping je izjavio u obraćanju u Palati Srbija da je počastvovan i impresioniran veličanstvenim dočekom u Beogradu, gostoprimstvom i prijateljstvom srpskog naroda, koji potvrđuju da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da između dva naroda postoji čelično prijateljstvo.

“Veoma sam srećan što sam ovde u vašoj prelepoj i prijateljskoj zemlji. Vi ste me pozdravili na aerodromu predsedniče Vučiću i ostali politički lideri su bili takođe tamo i sada sam bio počastvovan tako veličanstvenom ceremonijom, impresioniran i duboko dirnut”, rekao je Si.

On je naveo da su na taj način svedoci tome da srpski narod posmatra kineski narod kao svoje čelične i najbolje prijatelje.

“Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo i postoji snažan osećaj prijateljstva između dve zemlje i to pozdravljam”, rekao je Si.

Si Đinping je stigao u Srbiju juče iz Francuske gde je boravio u okviru prve, nakon pet godina, evropske posete, a iz Beograda će danas otputovati u Mađarsku.

Vučić Siju: Ovom posetom učinili ste veliku čast Srbiji, koja iskreno voli Kinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom Vučić dočekao je na aerodromu “Nikola Tesla” predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga i njegovu suprugu profesorku Peng i tom prilikom je poručio kineskom predsedniku da je ovom posetom učinio ogromnu čast srpskoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo te zemlje.

“Poštovani predsedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju!

Ovom posetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo Vaše velike zemlje. Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha”, napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici “buducnostsrbijeav”.

Vučić je Siju poručio da Srbija želi da iskrenim gostoprimstvom uzvrati makar malim delom za svu podršku koju kineski predsednik nesebično pruža Srbiji.

“Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumevanje i čvrstu podršku”, zaključuo je Vučić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com