уторак, јун 25

PORODILJE – ZAHTEV ZA OBEŠTEĆENJE U ROKU OD ŠEST MESECI

0
21

Predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura izjavila je danas da će odlukom Ustavnog suda koja je stupila na snagu 14. februara značiti da će zaposlenim porodiljama prinuđenim da održavaju svoju trudnoću, odnosno otvore trudničko bolovanje, naknade zarada koju su primale tom prilikom ulaziti u obračun budućih naknada zarada, nakon što se porode.

Zakon o Ustavnom sudu u članu 61 im omogućava im da u roku od šest meseci podnesu zahtev za obeštećenje jedinicama lokalne samouprave, ukoliko smatraju da su obeštećene primenom delova neustavne odredbe ovog Zakona, rekla je Macura Tanjugu povodom odluke Ustavnog suda kojom se izjednačava položaj zaposlenih porodilja koje su morale da održavaju trudnoću u odnosu na one koje to nisu morale.

„Te naknade zarada nazivaju se naknade zarada tokom porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, što je inače bio slučaj sa ženama koje nisu održavale trudnoću“, dodala je ona.

Macura je rekla da sve one žene koje imaju rešenje koje nije starije od 19. aprila 2019. godine imaju pravo na obeštećenje u roku od šest meseci, i dodala da se na sajtu Ministarstva o brigu o porodici i demografiju nalazi instrukcija koja je upućena jedinicama lokalne samouprave, u okviru koje se nalazi i forma zahteva koja može da se podnese.

„To bi u slučaju Beograda bio Gradske sekretarijat za socijalnu zaštitu, i po istom principu se mogu žene obratiti u jedinicama lokalne samouprave, gradskim ili opštinskim sekretarijatima koji se bave socijalnom zaštitom“, navela je ona.

Prema njenim rečima, to bi u praksi značilo da one žene koje su imale manje od 18 meseci radnog staža pre nego što su otišle na trudničko bolovanje, bi mogle da podnesu ovaj zahtev.

„Ukoliko su žene imale tri, četiri, pet ili 10 godina radnog staža pre nego što su otišle na trudničko bolovanje, mislim da se njihova rešenja u finansijkom smislu neće značajno menjati i mislim da nije neophodno ni da pondnose zahteve. Suštinski pravi razliku samo kod onih žena koje su imale malo radnog staža, a koje su bile prinuđene da koriste trudničko bolovanje“, objasnila je Macura.

Napomenula je da prethodna odluka Ustavnog suda koja se dogodila u međuvremenu od kada je ova odluka i Ustavnog suda stupila na snagu, ima refleksije na ovu odluku Ustavnog suda, pa neke žene koje su se porodile od 1. jula 2018. godine koje su prema prethodnoj odluci Ustavnog suda ostvarile pravo na obeštećenje, na osnovu tih rešenja koje su tada dobile, ukoliko ono takođe nije starije od 19. aprila 2019. godine, imaju pravo na obeštećenje i po novoj odluci.

Leave a reply