TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Hronika VESTI

PREDATO SKORO 105.000 KOMADA ORUŽJA I VIŠE OD PET MILIONA KOMADA MUNICIJE

Zaključno sa četvrtkom do 19 časova, građani su Ministarstvu unutrašnjih poslova predali ukupno 104.275 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava, kao i 4.085.914 komada municije, rekla je Tanjugu danas major policije Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policije.

“Od ukupnog broja 78.302 komada oružja je legalno, nelegalno i oružje koje je ostalo u porodičnim domaćinstvima nakon smrti vlasnika i oko 25.973 komada minsko eksplozivnih sredstava. Predato je i 4.085.914 komada municije”, rekla je Pjanović.

Dodala je da su u MUP-u zadovoljni odzivom građana te da su gotovo ispunjena očekivanja, što je bilo izvesno već od samog početka akcije predaje oružja 8. maja.

“U prvim danima legalizacije brojke su pokazale da je ovo jedna od najuspešnijih legalizacija u odnosu na sve one koje su sprovođene u proteklom periodu, i ti prvi dani i brojke predatog oružja su nadmašili sve one prethodne legalizacije”, rekla je Pjanović.

Građani su pokazali visok stepen odgovornosti, dodala je, i ocenila da su dva nemila događaja u Srbiji uticala na sve da pokažu dozu odgovornosti i spremnosti na saradnju.

Ona je zahvalila građanima na pokazanom visokom stepenu odgovornosti.

“Ova dva nemila događaja uticala su na sve nas da pokažemo dozu odgovornosti i spremnosti da sarađujemo i preispitamo koliko je svaki komad oružja koji imamo u domaćinstvu, posebno ako govorimo o minsko eksplozivnim sredstvima velike razorne moći, opasan i koliko moramo zajedničkim radom i poverenjem i verom koju treba da vratimo u pripadnike MUP-a učinimo i sebe bezbednijim, kao i ceo sistem i društvo”, rekla je Pjanović.

U narednom periodu, a nakon današnjeg isteka roka za dobrovoljnu predaju oružja Pjanović kaže da će MUP imati veliki broj operativnih postupanja kako bi pronašao svo to oružje koje zaista predstavlja veliki rizik.

“Tu nam je potrebna velika saradnja i podrška naših građana. Pripadnicima MUP-a sve informacije koje dobiju od građana su od velikog značaja ako govorimo

o tom operativnom postupanju, da bismo mogli da preduzimamo sve te mere i radnje u saradnji sa tužilaštvom – ako govorimo o preteresima, pronalasku i daljem procesuiranju svakog pojedinca koji ima bilo koji komad oružja u nelegalnom posedu”, rekla je Pjanović.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com