TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

„PRELAMANJE VREMENA“: IZLOŽBA RADOSAVA PRELEVIĆA U GALERIJI NKC DO 24.APRILA

Radosav Prelević
(prvi s leva)

Prva samostalna izložba slikara Radosava Prelevića iz okoline Smederevske Palanke otvorena je u galeriji NKC.

Pedagog po profesiji i slikar iz ljubavi. Iza Radosava Prelevića stoji preko 30 samostalnih i više od stotinu kolektivnih izložbi. Za svoja dela kaže da naginju impresionizmu, na mnogima dominiraju motivi pravoslavljava.

Na mojim platnima ima dosta kolorita i puno simbola, vezujem ih za istoriografske činjenice i nastojim da ostvarim vezu između boja, simbola i vremena i prošlog i sadašnjeg, kaže Radosav Prelević.

Od 1982. radio je i stvarao u Smederevskoj Palanci. Pre toga, posle prve izložbe 1972. u Novom Sadu, skoro deceniju proveo na Kosovu. Inspiraciju crpe iz crnogorskih predela odakle vodi poreklo, iz literature, a kao omiljena dela izdvaja ona sa motivima pravoslavlja.

Ovde imam puno slika inspirisanih Hilandarom, ali kako ja to sve vidim i osećam. Nastojim da svojim pristupom doprinesem kulturi pravoslavlja, kažePrelević.

Učestvovao je na preko 20 likovih kolonija, od kojih dve u Mađarskoj i jedna u Bugarskoj, a preko dve decenije rukovodio je likovnom kolonijom „Vidovača” u Vodicama kod Smederevske Palanke.

Izložba u Galeriji NKC u Nišu otvorena je do 24.aprila.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com