TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika

PRITISAK NA SRBIJU DIREKTNO SRAZMERAN LICEMERJU ZAPADA (VIDEO)

Pritisak koji Srbija trpi direktno srazmeran stepenu licemerja velikih sila koje nas pritiskaju, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić prilikom obeležavanja Dana sećnaja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima.

“Povelja i principi međunarodnog prava čuvali su mir u svetu. Njihovo gaženje u slučaju Srbije, to je tada bilo jasno svima koji su želeli to da vide, otvorilo je Pandorinu kutiju, a selektivno tumačenje principa međunarodnog prava dovelo je svet tamo gde smo danas. Zato je pritisak koji Srbija danas trpi direktno srazmeran licemerju velikih sila koje nas pritiskaju”, rekla je Brnabić.

Dodala je da se Srbija ne stidi da politiku privrženu principima slobode iskaže svuda u svetu i istakla da je dokaz za to i govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama (UN).

Premijerka je ocenila da su UN formirane da posle dva svetska rata spreče treći i spasu čovečanstvo od patnji koje donose ratovi, a posebno onih koje bi doneo novi svetski rat.

Ona je dodala da su u slucaju Srbije, prvi put nakon Drugog svetskog rata i formiranja UN čiji je Srbija jedan od osnivača brutalno i bezobzirno pogaženi osnovni princpipi UN i međunarodnog prava.

Premijerka je podsetila da je naša zemlja bila jedna od 51 zemlje sveta koja je koja je osnovala UN.

“Dakle, upravo u slučaju Srbije, po prvi put od 1945. godine , na evropskom tlu, brutalno i bezobzirno su pogaženi osnovni principi Povelje UN i međunarodnog prava”, kazala je Brnabić.

Premijerka je kazala da živimo u vremenu koje je najteže u prethodne dve decenije, od 1999. godine.

“Zato mi je važno da danas na ovom mestu, jasno kažem i poručim, još jednom, kako svim građanima, tako i našim stranim partnerima – spoljna politika Srbije počiva na dva principa. Prvi je da našu politiku vodimo samostalno i suvereno, u skladu sa sopstvenim državnim i nacionalnim interesima”, istakla je Brnabić.

Ona je dodala da je drugi princip jednako važan, a to je da se spoljna politika Srbije vodi u skladu sa međunarodnim javnim pravom , principima i Poveljom UN i to apsolutno neselektivno, ne tumačeći principe međunarodnog prava “onako kako to nama odgovara, drugačije u odnosu na vreme i mesto, a i Povelju UN u odnosu na okolnosti koje nas okružuju”.

“Neselektivno znači da je teritorijalni integtitet međunarodno priznatih država nepovrediv”, rekla je Brnabić.

Dodala je da on ne može biti povrediv u slucaju jedne zemlje, a nepovrediv u slucaju druge.

“Neselektivno znači i da je napad na jednu međunarodno priznatu državu, pod bilo kakvim izgovorom, a bez odluke SB UN , agresija, brutalno kršenje međunarodnog pravnog poretka i to njegovih osnovnih principa”, istakla je premijerka.

Ona je kazala da je “naša savest mirna, jer nikoga ne ugrožavamo”.

“Poštujemo principe međunarodnog prava i te principe ne menjamo od slučaja do slučaja i kako nam odgovara. Nemamo dvostruke aršine i naši lični interesi nikada ne mogu nadvladati principe na kojima počiva ceo svet”, poručila je Brnabić.

Preživeli logoraš Slavko Milanović podsetio je na stradanja Srba i drugih naroda u Drugom svetskom ratu i istakao da je Beograd bio grad sa najviše koncentracionih logora na svojoj teritoriji.

Obeležavanju Dana sećanja i polaganju venaca na spomenik u Jajincima prisustvovali su i ministri Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Darija Kisić, Novica Tončev, potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, oficiri Vojske Srbije, vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, izaslanik patrijarha SPC, predstavnici diplomatskog kora i preživeli logoraši kao i predstavnici porodica žrtava stradalih u Jajincima.

Priređen je i prigodan dramski program koji je podsetio prisutne na stradanje nekiliko desetina hiljada Srba, Jevreja i Roma u Jajincima.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com