TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne

PRONAĐENO JOŠ DESET RANOHRIŠĆANSKIH GROBNICA U JAGODIN MALI (VIDEO)

Od marta do danas u Naselju Jagodin Mala u Nišu pronađeno je deset ranohriščanskih grobnica. Nalazište će posle istraživanja, zaštite pronalazaka i konzervacije skeleta biti zatrpano jer se na tom mestu gradi stambeni objekat. Rukovodilac nalazišta Nadežda Gavrilović kaže da bi, ukoliko bi se pronašle i zidane grobnice,to investitori u saradnji sa Gradom mogli da iskoriste za turističku promociju i da od toga zarađuju.

Naselje Jagodin mala pravo je arehološko blago koje Grad Niš još ne iskorišćava dovoljno za turističku promociju grada, smatraju arheolozi koji istražuju prostor na uglu ulica Jovana Ćirića i Nišavske.

Nadežda Gavrilović, arheolog

Najveća koncentracija grobova je od Čegarske do Benetona. Južno od Knjaževačke je najveći broj zidanih grobnica u kojima su sahranjivani najiumćniji ljudi. Na ovom gradilištu je deo nalaza uništen u ranijem periodu, ali pre dva meseca je doneta gradska odluka da svaki budući investitor u svoju gradnju uključi i arheološka istraživanja“, kaže rukovodilac  arheološkog istraživanja u Jagodin mali, Nadežda Gavrilović.

Prilikom izgradnje stambene zgrade u Naselju Jagodin mala u martu ove godine pronađene su dve ranohrišćanske gorbnice. U Zavodu za zaštitu spomenika Nišu su tada istakli da su tokom 2021. godine izdali ukupno pet rešenja o propisivanju uslova za izgradnju u ovom naselju, a prilikom koje se očekuje pronalazak još važnih arheoloških otrkića.

Zakon nalaže da radovi na gradilištu moraju da budu obustavljeni dok se ne završe arehološka istraživanja, a plaća ih investitor koji gradi na prostoru gde su pronađeni ostaci ranohrišćanskih grobnica.

Ovaj potencijal treba da se iskoristi jer Niš i dalje ne zarađuje od ovoga, a može kao Rim“, dodaje Gavrilovićeva.

Podsetimo, pre jednu deceniju niški arheolozi su unutar fabrike Beneton, nekadašnjeg Nitexa takođe pronašli grobnice iz ranohrišćanskog perioda, a vrlo brzo posle toga, 200 metara zapadno od te lokacije, na suprotnoj strani ulice od sadašnjeg otkrića, pronađeno je još nekropola. Ukupan bilans je oko 300 slobodno ukopanih grobova i 65 zidanih grobnica, pet ili šest grobljanskih bazilika, kao i grobnice oslikane freskama.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com