TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

PROŠIRENA LISTA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE

Do 20. aprila traje prijava za besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva za određene kategorije đaka iz osetljivih grupa, kao i za nadarene učenike. Knjige obezbeđuje Ministarstvo prosvete, a od ove godine je proširena lista onih koji mogu da ostvare ovo pravo. Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 792 miliona dinara.

Roditelji treba da dostave neophodnu dokumentaciju.

Sada je lista proširena. Prošle godine je bilo oko 120 đaka koji su koristili ovu uslugu, očekujemo da ih ove godine bude više, kaže Milica Milojković iz OŠ “Stefan Nemanja”.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine, u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima.

Od ove godine Ministarstvo prosvete proširilo je kategorije učenika osnovnih škola koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, tako da pravo na besplatne udžbenike ostvaruju i učenici koji boluju od retkih bolesti, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat”, rekla je Slavica Jašić iz Ministrstva prosvete.

Za one koji moraju sami da kupe udžbenike, omogućeno je plaćanje na rate.

Cene knjiga nisu male pa pomoć oko kupovine itekako znači. Primera radi, komplet udžbenika za prvi razred košta oko 10 hiljada dinara. Podsetimo, i Grad Niš je prošle godine pomogao roditeljima prvaka sa po pet hiljada dinara.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com