TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo GRADITELJSKO NASLEĐE ZA BUDUĆNOST PROJEKTI 2023 Udarne VESTI

PROVINCIJSKI ŠARM TIŠINE U ULICI 5. SEPTEMBAR U SURDULICI (VIDEO)

Ulica 5. septembar u Surdulici vratiće vas u prošlost, pre svega zbog svojih ambijentalnih vrednosti i spomeničkih svojstava. Zato ima veliki značaj u urbano-istorijskoj matrici Surdulice. Kuće u ovoj ulici odišu duhom starih vremena, zbog svojih arhitektonskih oblika, materijala I boja.

Uličnim nizom dominiraju objekti koji su imali određenu estetiku početkom 20. veka i koji su zadržali elemente predratne i međuratne arhitekture. Tu su porodične kuće sa uređenim baštama i zelenilom

I baš to karakteriše ovaj deo grada. Onaj ko je tu prošao, zna o čemu je reč. Neke kuće predstavljaju spoj stare gradnje i modernih elemenata. Takva je kuća Radmila Dragutinovića.

Postoji ono pitanje “Šta kriju mali gradovi”? Mali gradovi čuvaju svoju autentičnu arhitekturu. Po toj arhitekturi vi možete da vidite kako se jedno mesto razvijalo. Kako se taj prelaz iz jednog naselja koje je bilo seoskog tipa u jedno urbano gradsko naselje. U Surdulici ima više građevina koje nam svedoče o tome. Ulica 5.septembar je ostala onako autentična baš po tome što se sačuvan niz kuća. Novogradnja nije narušila ambijent, kaže istoričar Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Đorđe Stošić. 

Neke kuće sagrađene su nakon Drugog svetskog rata, ali prema jasno definisanim urbanističkim parametrima. Većina kuća je dobro uklopljena u ambijent.

Tu ima i novijih zgrada, koje su napravljene posle Drugog svetskog rata, mislim na stambene zgrade. Ali one su nekako uklopljene u ceo taj ambijent, tako da ta ulica ima neki svoj mir, tišinu i veliki značaj za samu Surdulicu i treba je sačuvati kao takvu i prezentovati, popularisati i ne treba pustiti da neka investitorska gradnja uništi te poslednje ostatke onoga što čuvaju mladi gradovi, kao što je Surdulica, dodaje Stošić.

 

Imamo dobre radnike, dobre majstore, dobre građevince i treba mi da gradimo našu Srbiju, a ne stranci da nam grade. Oko tendera ću raditi na tome da naše građevinske firme dobijaju i posle kad zapošljavaju ljude, da se novac iz budžeta deli našim ljudima, ne strancima, a i da gledamo da velike projekte grade naše firme, tako to samo može da vrati Srbiji ponos graditeljstva, kaže ministar u Vladi Srbije Novica Tončev. 

Prema merama zaštite koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, neophodno je da se pribavi istorijska dokumentacija, ukoliko postoji i koristiti je pri projektovanju, pre svega, fasada.

Ulica je zadržala provincijski šarm tišine, tromosti i spokoja, opisano je u studiji zaštite “Graditeljsko nasleđe za budućnost” Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

 

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com