TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Hronika Udarne VESTI

PU NIŠ: U FEBRUARU POČINJENO MANJE KRIVIČNIH DELA

Na području Policijske uprave Niš tokom februara je zabeleženo značajno smanjenje ukupnog broja krivičnih dela za 18,64%. Čak za petinu je manje krivičnih dela protiv imovine, što ukazuje na uspešne mere prevencije i suzbijanja krađa i razbojništava, navodi se u saopštenju PU Niš. Rasvetljeno je oko 24% više krivičnih dela opšteg kriminala koje su izvršili nepoznati počinioci. Kontrole saobraćaja su rezultirale sankcionisanjem 4.662 prekršaja, najčešće je reč o nepoštovanju brzine kretanja i nekorišćenju sigurnosnih pojaseva.

Saopštenje o ostvarenim rezultatima rada Policijske uprave u Nišu tokom februara 2024. godine prenosimo u celosti:

FOTO: Arhiva Zona plus

Tokom februara 2024. godine na području Policijske uprave u Nišu očuvano je povoljno stanje bezbednosti kao i stabilno stanje javnog reda i mira. Ukupan broj krivičnih dela smanjen je za 18,64% u odnosu na februar prethodne godine i ovosmanjenje se uočava na teritoriji gotovo svih policijskih stanica koje pripadaju ovoj policijskoj upravi. Krivična dela iz oblasti opšteg kriminala su najbrojnija,
ali se beleži i njihovo smanjenje u odnosu na februar 2023. godine za 19,94%. Evidentiran je i manji broj krivičnih dela koja pripadaju grupi opšteg kriminala izvršenih od strane nepoznatih učinilaca za 24,36%, kao i povećanje procenta njihovog rasvetljavanja.

Najveći broj izvršenih krivičnih dela na području ove policijske uprave pripada grupi krivičnih dela protiv imovine i njihov broj je smanjen za 20,96%. Zabeleženo je umanjenje broja krađa za 11,11%, teških krađa za 40,68% kao i razbojništava za 75%. Tokom februara tekuće godine nije bilo evidentiranih krivičnih dela iznuda a registrovano je jedno krivično delo neovlašćeno
korišćenje tuđeg vozila i isto je rasvetljeno tokom istog meseca. Policijski službenici su u ovom mesecu izvršili 31 zaplenu različitih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci, prilikom čega je oduzeto ukupno 1.340 grama različitih vrsta narkotika. Podnete su 42 krivične prijave zbog izvršenih krivičnih dela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.
U oblasti privrednog kriminala otkriveno je 8 krivičnih dela, a zaplenjeno je i 175,2 kilograma rezanog duvana i 695 boksova cigareta bez akciznih markica. Zabeleženo je jedno krivično delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala, kao i 8 krivičnih dela ekološkog kriminala. U ovom mesecu nije bilo evidentiranih krivičnih dela nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi, kao
ni krivičnih dela trgovine ljudima.

Tokom februara je zabeleženo značajno smanjenje teško povređenih lica u saobraćajnim nezgodama za 75%, dok je saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici zadobili lake telesne povrede bilo manje za 15,38% u odnosu na februar prošle godine. Kao i prethodnih meseci, najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina kretanja vozila i pogrešno izvođenje radnji u saobraćaju od strane vozača. Stoga, apelujemo na vozače da poštuju ograničenje brzine i da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa jer time čuvaju kako svoj, tako i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Na području Policijske uprave u Nišu, u kontroli saobraćaja uočeno je i sankcionisano ukupno 4.662 prekršaja, od kojih su najčešći prekršaji prekoračenja brzine kretanja vozila, njih 1.685, potom 677 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, kao i 94 prekršaja prolaska na crveno svetlo semafora. Saobraćajni policijski službenici su iz saobraćaja isključili 191 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 18 njih zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, te 16 vozača koji su upravljali vozilom bez izdate vozačke dozvole. Podneto je 606 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka a tokom februara 2024. godine izvršeno je i 59 saobraćajnih obezbeđenja.
Tokom ovog meseca primetno je i značajno umanjenje broja izvršenih prekršaja protiv javnog reda i mira za 34,25% u odnosu na isti mesec 2023. godine i nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Održano je 57 javnih okupljanja koja su, kao i tokom prethodnih meseci, pretežno bila sportskog i ekonomsko-socijalnog karaktera, na kojima je bilo prisutno 32.189 građana, i nije bilo prekinutih niti zabranjenih javnih okupljanja. Ni na jednoj od 34 sportske priredbe koje su održane u februaru ove godine nije bilo krivičnih dela nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi ili javnom skupu i njih je
pratilo 28.300 gledalaca.
U Policijskoj upravi u Nišu izdata je 3.461 biometrijska lična karta, 1.802 putne isprave, kao i 3.385 vozačkih dozvola na zahtev građana, a pokrenuto je i 1.693 revizija dozvola za držanje oružja.
Policijski službenici Policijske uprave u Nišu nastavili su sa preventivno- edukativnim radom i u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ tokom februara 2024. godine realizovali su 165 predavanja u školama, kojima je prisustvovalo 2.468 učenika, te će i u narednom periodu nastaviti sa radom na edukaciji i unapređenju bezbednosti naših najmlađih sugrađana, navodi se u saopštenju PU Niš.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com