PUT OD KOVID AMBULANTE, DO INFEKTIVNE KLINIKE (VIDEO)

PUT OD KOVID AMBULANTE, DO INFEKTIVNE KLINIKE (VIDEO)

U Srbiji se poslednjih dana dnevno registruje između šest i sedam hiljada obolelih od koronavirusa. Veći deo je sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, ali puno je i onih kojima je potrebno bolničko lečenje, kiseonik, pa i respirator. Za Nišlije i pacijente iz okolnih gradova kojima je potrebno zbrinjavanje u bolnici, centralna prijemno trijažna služba nalazi se na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra. Ko će na kliniku odlučuju lekari na osnovu određenih parametara, ali svakako pre Infektivne nikako se ne smeju zaobići kovid ambulante gde se uspešno izlečilo između 95 i 98 odsto pozitivnih.

Kovid ambulanta – prvi stepenik u lečenju svih obolelih od korone. Do sada su lekari u Doma zdravlja u Nišu pregledali skoro 393 hiljade pacijenata od početka pandemije. Sada dnevno zbrinjavaju oko 2500 ljudi dnevno – onih koji dođu na prvi pregled i one koji dođu na kontrolu. A registruje se oko 300 pozitivnih dnevno.

To se drži 15-ak dana i to je manje za oko 2 odsto nego pre dve nedelje, kaže direktor Doma zdravlja prof. dr Milorad Jerkan. 

Između 95 i 98 odsto pacijenata je upravo ovde izlečeno. A oni koji su ipak procenjeni kao teži slučajevi upućuju se na infektivnu klinku koja je prvi stepenik ka bolničkom lečenju. I tu ne dolaze samo Nišlije već i pacijenti iz okolnih gradova.

U Crvenoj zoni u Nišu su četiri ambulante – Branko Bjegović, Čair, Duvanište i Angroprotet, a tu je i Dečja kovid ambulanta. Kada je u pitanju Klinički centar u kovid režimu su intenzivana nega i četvrti sprat novog KC, Infektivna klinika, deo GAK, Dečja kovid bolnica i Radon u Niškoj Banji.