TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti IZBORI 2024 Politika Udarne VESTI

Raspisani lokalni izbori za 2. jun

Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave.

“Nakon što je Narodna skupština Republike Srbije dvotrećinskom većinom usvojila Izmene i dopune zakona o lokalnim izborima, kao rezultat uspešnog dijaloga parlamentarnih stranaka, stekli su se uslovi za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samouprave”.

Izbori u ovim lokalnim samoupravama održaće se na isti dan kao i izbori za odbornike u Skupštini Beograda, rekla je premijerka.

“Raduje me što smo iz parlamenta poslali poruku svim građanima da smo spremni da postignemo dogovor, uprkos svim razlikama. Želim svima uspešne izbore! Živela Srbija!”, rekla je na predsednica republičkog parlamenta.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. aprila Izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana – 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com