REFERENDUM: ŠTA DONOSE IZMENE USTAVA? (VIDEO)

REFERENDUM: ŠTA DONOSE IZMENE USTAVA? (VIDEO)

Prvi dan od raspisivanja referenduma o promeni Ustava. Stižu prve reakcije od pravnika.

Građani uglavnom kažu da im nije baš jasno šta će ustavne promene doneti.

Oni koji su učestvovali u izradi Zakona, naglašavaju da se one tiču isključivo promena u pravosuđu. Takođe, da je zeleno svetlo dala i Venecijanska komisija i da je to uslov Evropske unije za napredovanje.

Skupština Srbije sinoć je potvrdila tri zakonska predloga o izmeni Ustava u pavosuđu, a predsednik Parlamenta Ivica Dačić je raspisao referendum o promeni. “Zakon o referendumu u vezi s izmenom Ustava morao je biti donet baš ovakav kakav je i on nije razlog ni za kakve proteste“, kaže advokat i član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Toma Fila.

Advokat Milan Marković koji je učestvovao u izradi novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kaže da se kod referenduma ne sme postavljati cenzus.

Građani će 16. januara naredne godine moći da se izjasne da li su za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Prema novoj izmeni, sudije i tužioce bi trebalo da bira Visoki savet sudstva, a ne Skupština, sa ciljem da se srpsko pravosuđe uskladi sa evropskim zakonodavstvom.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com