TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

ROMSKA ZASTAVA ISPRED GRADSKE KUĆE U NIŠU

Uoči Međunarodnog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, podignuta je romska zastava ispred Gradske kuće u Nišu. Predstavnici romskih organizacija ocenjuju da je položaj Roma bolji nego pre, ali da dosta toga još može da se uradi. Poruka samim Romima je  – obrazovanje, obrazovanje, samo obrazovanje!

“Svake godine Grad Niš raspiše konkurs i dobije se pedesetak stipencija za srednjoškolce i desetak za visokoobrazovane Rome i Romkinje. Mislim da je to dobar korak, ali uvek može bolje, a mnogo toga zaviusi i od nas samih koliko ćemo se truditi, boriti da dobijemo ustavom zagarantovana prava ali naravno i obaveze koje slede s tim”, rekao je član Radne grupe za inkluziju Roma Turkijan Redžepi.

 Nove generacije Roma imaju mnogo više samopouzdanja da nešto mogu da promene.

“Danas su posebno mladi Romi u prednostiu u odnosu na ranija vremena, jer mogu sami da iniciraju promene. Ne moraju da čekaju da te promene neko radi u njihovo ime. Naprotiv, mogu da vrše pritisak (u dobrom smislu te reči) na društvenu zajednicu, da pokreću akcije, i iz tih akcija pronalaze argumentaciju koja će voditi buduću akciju u nekom konkretnom pravcu”,  ocenio je prof. dr Dragan Todorović sa Filozofskog fakulteta Niš.

A povodom Međunarodnog dana Roma, Redžepi poručuje:

“Obrazovanje, obrazovanje, samo obrazovanje! I naravno, moramo da se borimo za naše mesto pod suncem. Apelujem na državu i lokalne samouprave da imaju malo više sluha kada su u pitanju problemi moje zajednice”.

Prema popisu stanovništva iz 2022. godine, u Nišu živi oko 5.800 stanovnika romske nacionalnosti. Međutim, taj broj je, prema procenama nevladinog sektora, značajno veći.

Ove godine Grad Niš opredelio je 12 miliona dinara za stipendije učenika i studenata romske nacionalnosti, za  rad Romskog centra kao i za pomoć socijalno ugroženima u romskoj zajednici. Deo sredstava predviđen je i za koordinatora za romska pitanja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com