TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

VELIKO INTERESOVANJE ZA PREVENTIVNE INTERNISTIČKE PREGLEDE

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzroci oboljevanja i umiranja u Srbiji i svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koje se mogu kontrolisati i lečiti – povišeni krvni pritisak, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost. Zbog toga je veoma značajno prevenirati sve ove faktore rizika, istakli su povodom Svetskog dana zdravlja lekari niškog Doma zdravlja.

Povodom Svetskog dana zdravlja, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja, organizivoli su preventivne preglede u 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, među kojima je bio i Dom zdravlja Niš. Građani su u velikom broju iskoristili priliku da bez uputu i čekanja izmere krvni pritisak, provere nivo šećera u krvi i lipidni status odnosno trigliceride i holesterol.

“Nema gužve i brzo se završe svi pregledi”, kaže jedna sugrađanka.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok oboljevanja i umiranja u Srbiji i svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti.

“Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.”, kaže lekar Doma zdravlja Milijana Mitić.

Podsetimo, svake subote u niškom Domu zdravlja je akcija Otvorenih vrata kada su organizovani skrinign pregledi za rano otkrivanje karcionma, dijabetesa i depresije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com