TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

RUŽIĆ U NIŠU: VIŠE PEDAGOGA I PSIHOLOGA U ŠKOLAMA – NOVE MERE 20. DECEMBRA (VIDEO)

Škole nisu ostrva da ne pripadaju našem društvu – Značajno je da svi akteri budu zainteresovani da razrešimo pošast nasilja u školama koja postoji ne samo kod nas u regionu nego na čitavoj planeti, rekao je u Nišu ministar prosvete Branko Ružić.

“Videćemo da u sklopu mera podignemo broj pedagoga i psihologa, nadam se da će Ministarstvo finansija imati sluha jer se radi o širem društvenom interesu” – rekao je Ružić. .

Kako kaže, ključ problema je to što, ukoliko nasilje nije dramatično izraženo, onda postane društveno prihvatljivo.

Nedopustivo je da se nasilje ne prijavi, posebno u malim sredinama, gde se ponekad ustručavaju jer vode računa čije je dete u pitanju. To ne sme da bude kriterijum” – naglasio je Ružić.

Do 20. decembra predlozi šta menjati u borbi protiv nasilja

Ministar je potvrdio da će Radna grupa mere protiv nasilja u školama predložiti do 20. decembra. Radna grupa okuplja sve relevantne aktere – stručnjake za borbu protiv nasilja, psihologe, pedagoge, sindikate, predstavnike Ministarstva, udruženja roditelja.

“Smatram da mere u našem sistemu treba da budu kombinacija prevencije i kažnjavanja, ali kažnjavanja koje će prevenirati neka buduća nasilja” – rekao je ministar.

O štrajku

“Mi sa sindikatima imamo odličan socijalni dijalog. Povod za štrajk je bilo nasilje koje se dogodilo u Trsteniku, ali mislim da je to pre svega reakcija na delimični porast nasilja u školama” – kaže ministar Ružić.

Pitanje statusa službenog lica je na stolu, ali ministar kaže da nije stekao utisak kada je razgovarao sa sindikatima  da su svi sindikati izrazili želju da do toga dođe.

“Sam status službenog lica pored prava rađa i određene kompleksne obaveze pa i potencijalnu krivično-pravnu odgovornost, pa mislim da je do sindikata da razmisle da li je to u interesu nastavnika. Ono što je važno i krivični zakon to poznaje to je da se svako nasilje koje se učini prema nastavniku mora tretirati kao nasilje koje se čini, na primer, prema službenom licu” – kaže ministar.

Sve učestalije da nasilnici traže ispisnice iz škole

“Što se tiče srednjoškolaca, kao krajnju meru mogu da dobiju isključenje odnosno izbacivanje iz škole. U toj školskoj godini ne mogu da se upišu i gube jednu godinu. To je mera sankcije za treći nivo nasilja. I tu meru razmatramo na Radnoj grupi da preciziramo do kraja na koji način možemo još više da to uvedemo u normu. Što se tiče osnovaca, osnovno obrazovanje je obavezno i dete se ne može izbaciti iz škole, ali se može prebaciti iz jedne škole u drugu” – kaže ministar.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com