SAD: RUSIJA NIJE UNIŠTILA NIJEDAN HIMARS SISTEM; ZELENSKI NEZADOVOLJAN SEDMIM PAKETOM SANKCIJA

SAD: RUSIJA NIJE UNIŠTILA NIJEDAN HIMARS SISTEM; ZELENSKI NEZADOVOLJAN SEDMIM PAKETOM SANKCIJA

Sto četrdeset osmi dan rata u Ukrajini. Najmanje dve osobe su poginule u granatiranju Harkova, tvrde Ukrajinci. Moskva tvrdi da je oborila ukrajinski Su-25 i Mi-8.

SAD poručuju da Rusija nije uništila nijedan HIMARS sistem, dok Britanija obećava Ukrajini još dronova i protivtenkovske sisteme.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je kao nedovoljne nove sankcije EU koje pogađaju izvoz ruskog zlata, veliku Sberbanku, motociklistički klub “Noćni vukovi” i glumce koji podržavaju Vladimira Putina. S druge strane, Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da čak i najteža ograničenja nikada nisu dovela do promene stava zemalja protiv kojih se uvode, pa neće ni Rusije. I dok Dmitrij Medvedev upozorava ili preti da bi Ukrajina mogla da nestane kao država, američka CIA procenjuje da su ruske žrtve u Ukrajini do sada dostigle oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih vojnika.

Ruski gas ponovo teče Severnim tokom 1 u Evropu

Ruski gas nastavio je da teče najvećim gasovodom između Rusije i Nemačke nakon desetodnevnog zastoja zbog redovnog godišnjeg remonta, saopštio je operater, ublaživši zabrinutost da će period održavanja biti produžen. U Evropi je vladala velika nervoza da li će gasovod Severni tok 1 biti ponovo pokrenut, a vlade su pripravne za moguća dalja smanjenja snabdevanja.

Evropska komisija u sredu je apelovala na zemlje članice EU da smanje korišćenje gasa za 15 odsto u sledećih sedam meseci jer će Rusija prekinuti snabdevanje.
Prošle godine, oko 40 odsto ukupnih količina prirodnog gasa EU je uvezla iz Rusije.

One thought on “SAD: RUSIJA NIJE UNIŠTILA NIJEDAN HIMARS SISTEM; ZELENSKI NEZADOVOLJAN SEDMIM PAKETOM SANKCIJA

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com