TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

Sećanje na Heroje sa Paštrika

U Oficirskom domu u Nišu održana je svečana akademija u čast herojima sa Paštrika. U ovoj borbi, koja je trajala od 26. maja do 14. juna 1999. godina stradalo je 26 pripadnika 549. motorizovane brigade.

Dvadesetšestog maja 1999. rano ujutru tzv. OVK uz pomoć NATO snaga, ali i regularnih jedinica vojske Albanije je počela novi napad napad na položaje Vojske Jugoslavije na planini Paštrik. Najpre je napadnuta karaula u blizini Prizrena. U trenutku napada bilo oko 400 vojnika, graničara iz 55. graničnog bataljona i pripadnika 549. motorizovane brigade. Brigadni general Stojan Konjikovac u to vreme bio je komandant Isturenog komandnog mesta na Paštriku.

Podneli smo inicijativu da jedna ulica ili bulevar dobije naziv Heroja sa Paštrika. Herojska prizrenska brigada dala je ogroman doprinos odrbani otadžbine tokom 1998. i 1999. godine. Najveći doprinos je bio u odbrani same državne granice tokom Bitke na Paštriku 1999. godine. Uzimajući u obzir da je kultura sećanja od neprocenjivog značaja, nadamo se da će naša inicijativa zaživeti, kaže brigadni general Stojan Konjikovac.

U čast svim herojima sa Paštrika u Oficirskom domu u Nišu održana je svečana akademija.

Skupština Grada Niša je domaćin svečane akademije u čast herojima sa Paštrika. Ovo je svojevrstan istorijski čas, koji će nam omogićiti da od direktnih učesnika u borbi u NATO agrediji pre 25 godina čujemo istinu koju ne smemo da zaboravimo. NATO projektili su doneli stradanja, nedužne vojne i civilne žrtve, kaže predsednik SG Niša Boban Džunić. 

 

Na Paštriku je poginulo 26 pripadnika 549. motorizovane brigade, dok je ranjeno 126. Bitka na Paštriku trajala je do 14. juna 1999. godine.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com