TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura Udarne VESTI

Školska i izborna lektira: obaveza i sloboda

U digitalnoj eri kada smo preplavljeni raznim informacijama važno je da deci pružimo podršku i podsticaj da uživaju u čarima knjiga, ocenjuje dečji pisac Stefan Tićmi, dobitnik Nagrade Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade objavljenu u 2023. godini.

 

 

 

Starije generacije su isključivo okrenute pisanoj reči, ali podaci pokazuju da raste i broj mladih čitalaca uprkos svakodnevnoj upotrebi mobilnih telefona i računara, ocenjuju pisci. Ističu da je izbor školske lektire dobar, ali da treba raditi i na tome da deca u slobodne vreme i sama biraju šta će čitati.

Sad mi je za roman “Kaput od mahovine” stigla vest da je ušla u izbornu lektiru, što je divno, jer deca mogu sama da biraju, kaže Tićma.

Čitanje je važna veština koja ima brojne koristi za razvoj dece, uključujući poboljšanje jezičnih veština, razvijanje mašte i kreativnosti, kao i unapređenje emocionalne inteligencije, smatraju bibliotekari.

Knjige  se čitaju kao i ranije uvek, samo se menjaju načini na koji se čitaju. Izbor je već individualan, kaže Emilija Radmilović iz niške Narodne biblioteke “Stevan Sremac.”

Svuda u svetu se vraćaju čitalački časovi, postoje posebni programi za decu da dolaze u biblioteku, da spavaju u njoj kako bi podstakli čitanje kod dece, dodaje Jasmina Nikov, bibliotekar.

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” u Nišu ima više od 30.000 korisnika i fond oko 300.000 knjiga. Od pre dve godine niška biblioteka ima i vozilo “Putujuće biblioteku” kojom knjige stižu i do najudaljenih mesta u okolini Niša.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com