TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika Udarne VESTI

Srbija dobila novu Vladu: Skupština sa 152 glasa “za” izabrala kabinet koji je predložio Miloš Vučević

Skupština Srbije izabrala je večeras novu Vladu Srbije na čelu sa predsednikom Milošem Vučevićem.

Za novu vladu glasalo je 152 od 213 prisutnih poslanika, 61 je bio protiv. Uzdržanih nije bilo, a odsutno je bilo 37 poslanika.

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja.

U vladi je, posle deset godina, i jedan ministar iz Niša – Jelena Žarić Kovačević biće ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nova vlada ima trećinu novih imena u odnosu na prethodnu Vladu Srbije koju je predvodila Ana Brnabić.

Nova Vlada Srbije položila zakletvu

Članovi nove Vlade Srbije, na čelu sa predsednikom Milošem Vučevićem, položili su danas svečanu zakletvu u Skupštini Srbije čime je počeo njihov četvorogodišnji mandat, a polaganju zakletve prisustvovao je i predsednik Aleksandar Vučić.

Tekst zakletve koju su položili članovi nove Vlade Srbije položili pred poslanicima glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”.

Polaganju zakletve prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, Vojske Srbije, pravosuđa i drugi gosti.

Potpredsednici Vlade Srbije su Siniša Mali, Ivica Dačić, Irena Vujović i Aleksandar Vulin.

Vlada Srbije održaće večeras prvu sednicu u novom mandatu.

Sednica je zakazana za 19.15 časova.

Vučević: Trudio sam se da u ekspozeu govorim o važnim temama

Novi premijer Vlade Srbije Miloš Vučević zahvalio se danas svima koji su u Skupštini Srbije učestvovali u diskusiji o izboru vlade i istakao da se ekspozeu koji je juče predočio trudio da govori o važnim temama važnim i za unutrašnju i međunarodnu politiku.

“Hvala svima koji su učestvovali u raspravi i na kritikama, pohvalama, pitanjima. Mislim da je rasprava bila konstruktivna”, rekao je Vučević.

Vučević se u zaključnom izlaganju posebno osvrnuo na teme koje se bave ekologijom i naglasio da je ukupni budžet za zaštitu životne sredine 5,2 milijarde evra.

“Mislim da je to rekordno izdvajanje po svim ovim pitanjima. U ekspozeu sam detaljno govorio o tome”, rekao je Vučević.

On je naglasio da je 2023. godine subvencionisano 30.000 domaćinstava po planu energetske efikasnosti, a da je plan nove vlade da 2027. bude subvencionisano 70.000 domaćinstva i dodao da 2012. godine nijedno domaćinstvo nije bilo subvencionisano.

Vučević je rekao i da je zalaganjem vlade emisija štetnog CO2 2023. godine smanjena za 150.000 tona u odnosu na period 2012. godine, a da je plan da 2027. godine ta brojka bude 370.000 tona.

“U ekspozeu sam govorio i koliko regionalnih centara za tretiranje otpada otvaramo, da je jedan završen i još devet radimo. Trenutno gradimo 250 kilometara kanalizacije, mimo lokalnih samouprava”, rekao je Vučević.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com