TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

STIŽE ZIMA U PROLEĆE: NIŠKA TOPLANA MORAĆE PONOVO DA GREJE (VIDEO)

Iako se grejna sezonadanas zvanično završila, do 3. maja Gradska toplana u Nišu zagrevaće objekte koji su priključeni na daljinsko grejanje, kažu u ovom preduzeću. Prema prognozi meteorologa hladan talas koji počinje od srede trajaće šest dana, kada će niški radijatori i biti topli, kaže v.d. direktora niške Toplane Predrag Milačić.

Grejna sezona je gotova ,ali niška Toplana će uskoro ponovo paliti kotlove!

Prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da se od 16. aprila očekuje hladni talas sa maksimalnom temperaturom od 12-13 stepeni.

Iako se grejna sezona završava, zbog najavljenih niskih temperatura od srede pa sve dok bude bilo potrebe Toplana će vršiti isporuku toplotne energije. Očekuje se da taj hladni talas traje šest dana”, objašnjava Milačić.

Prošle godine niški radijatori su bili topli gotovo do kraja aprila, ali ova grejna sezona je specifična, zbog visokih temepratura od poslednje dana marta kada je Toplana prestala da greje objekte. Računi za isporuku toplotne energije su bili svakako manji, iako je poslednje poskupljenje varijabilnog dela bilo u februaru, kaži Milačić.

Još nismo sveli račune jer još nije gotovo grejna sezona, ali u odnosu na prethodne godine po potrošnji će ova biti znatno ispod prosečne. Osim decembra i januara koji su bili hladni meseci ostali su bili ispod proseka”, kaže Milačić. 

Nakon prestanka rada sistema Gradska toplana prelazi u režim remonta, a od sedmog maja sledi i realizacija investicionih projekata koji su započeti još prošle godine kroz program rehabilitacije daljinskog grejanja ministarstva rudarstva i energetike i nemačke razvojne banke Kfw. Posle uskršnjih praznika svi korisnici daljinskog grejanja u Nišu koji žele mogu da podnesu gradskoj toplani zahteve za privremenu obustavu grejanja ili trajno isključenje sa mreže.

Već nekoliko godina smo u trendu da imamo više priključenja nego isključeja sa mreže, ali svi oni koji žele trajno ili privremeno da obustave grejanje mogu to učiniti od 3. maja do 1. jula”

Prošle godine, oko stotinu građana se obratilo Toplani podnelo zahtev za privremenu obustavu grejanja dok se trajno isključilo samo nekoliko vlasnika stambenih objekata, kaže Milačić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com