TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne VESTI Zdravstvo

ŠTA JE VAŽNO ZA SRCE SNAŽNO? (VIDEO)

)

strong>Kardiovaskularne bolesti su  jedan od najčešćih uzroka smrtnosti, kako u svetu, tako i u Srbiji. Da bi se ova slika promenila pokrenuta je Inicijativa „Šta je važno za srce snažno”, podržana od strane Udruženja kardiologa Srbije, Udruženja pacijenata Srbije i kompanije Servier koja je vodeća kompanija na polju razvoja i proizvodnje savremenih lekova u tretmanu kardiovaskularnih oboljenja.

“Čak 45% svih smrti u Srbiji pripada kardiovaskularnim bolestima. Najveći procenat je infarct miokarda. Zbog toga jako puno radimo kako na primarnoj tako na sekundarnoj prevenciji”, rekla je prof. dr Svetlana Apostolović, kardiolog UKC Niš.

Neadekvatna kontrola povišenog krvnog pritiska, visokih nivoa masnoća i šećera u krvi mogu povećati rizik od razvoja koronarne bolesti, što uključuje probleme sa srcem i krvnim sudovima, upozoravaju stručnjaci.

“Povišeni krvni pritisak i povišene masnoće u krvi ne bole, ne daju nikakve signale. Obično pacijenti ne obraćaju pažnju na njih. Moram da kažem, s amnogo ubeđivanja moramo da im predočimo da su ti faktori rizika u osnovi nastanka kardiovaskularnih bolesti pa i infarkta miokarda”, upozorava prof. dr Apostolović.

Kardiolog prof. dr Svetlana Apostolović

Koje su ključne stvari koje kao društvo treba da uradimo da popravimo lošu statistiku?

“Broj jedan zabrana pušenja na javnom mestu, jer je pasivno pušenje isto što i aktivno. Zatim, na primer, smanjenje soli u hlebu gde bi trebao da se postigne konsenzus da se za minimum smanji koncentracija soli u hlebu mi bi značajno snizili vrednosti krvnog pritiska kod naših pacijenata”.

Prof dr Apostolović savetuje  – ne treba čekati simptome. Preporučuje preventivne preglede i makar jednom godišnje analizu krvi. Ističe da je, iako je povišeni krvni pritisak faktor broj jedan za nastanak infarkta miokarda, iako postoje lekovi koji mogu da regulišu visinu pritiska, svaki treći pacijent sa krvnim pritiskom neregulisan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com