TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

Štrajk prosvetara zbog nasilja u školama

Sve prisutnije nasilje i napadi na nastavnike razlozi su zbog kojih su neke škole u Srbiji danas stupile u štrajk. U Nišu nastave nije bilo u 44 škole, delimično je radilo 11, a u 14 nije bilo štrajka.

Sve učestaliji incidenti i učestalo nasilje nad prosvetnim radnicima, učenicima su jednostavno inicirali ovaj naš skup, štrajk, obustavu nastave. Posle onih događanja iz decembra prošle godine, maja meseca pa na dalje jednostavno nasilje je sve prisutnije i prisutnije u školama.

Na teritoriji Školske uprave Niš od 120 osnovnih i srednjih škola, 54 je potpuno obustavilo rad, 19 delimično, dok u 47 škola nije bilo nikakvog štrajka. Direktor OŠ „Dušan Radović“ Miodrag Plavšić smatra da roditelji moraju mnogo više da se bave svojom decom.

Mi možemo kao škola, kao institucija, kao jedan ozbiljan obrazovni sistem da damo svoj maksimum, ali ako roditelji tome ne posvete nekakvu pažnju prosto nećemo moći. Zaključno sa sedmom godinom dete pođe u školu, do tada se kod deteta postave navike, karakter i bazično ponašanje. Deca do tog perioda uče po modelu, ako roditelji postave kako treba nama je zadovoljstvo. Ukoliko se te vaspitne mere kod učenike ne postave kako treba, onda nastaje problem, koji često eskalira, dodaje Plavšić.

Prosvetari predlažu i rešenja.

Jednostavno, mora da se pooštri zakonska procedura. Zakonska regulativa mora da bude mnogo oštrija. Jednostasvno moraju svi da snose sankcije za svoja dela a kazne moraju da budu drstične.

U poslednjih nekoliko dana povređena su dva nastavnika. U Bačkoj Palanci nastavnika je napao bivši maloletni đak, a profesor u Beogradu je povređen kada je pokušao da razdvoji zavađene đake.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com