понедељак, јун 24

SVETSKI DAN PREVENCIJE OD UTAPANJA (VIDEO)

0
19

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se svake godine utopi 236.000 ljudi. Utapanje u bazenu, moru, reci, jezeru ili nekom drugom kupalištu je među deset vodećih uzroka smrtnosti dece i mladih starosti do 24 godine. Svaki bazen ima dežurnu spasilačku službu, što je i zakonom regulisana obaveza. Najčešće uskaču u pomoć mlađoj deci koja nespremna uđu u bazen.

Dvadeset peti jul u svetu se obeležava kao Svetski dan prevencije od utapanja. Procene SZO su da se u svetu godišnje utopi preko 200 hiljada ljudi. U Srbiji se od 2016 do 2020. godine utopilo pedesetak mladih ljudi i dece. Milan Marković već desetu sezonu radi kao spasilac na niškom bazenu Čair, i kaže da je za taj poziv bio predodređen.

– Susrećemo sa mnogo izazova jer se dešava mnogo toga na bazenu – kaže spasilac Milan Marković.

Za deceniju rada pamti nekoliko neobičnih situacija. Bez obzira koliko iskustva da imate u ovom poslu, kaže Marković, svaki novi slučaj utapanja je priča za sebe. Na niškom Čairu najčešće situacije u kojima reaguju spasioci su kada mlađa deca u grupicama, nespremni uđu u bazen. Tada spasilačka služba reaguje za pet do deset sekundi.

 
Leave a reply