TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

SVETSKI HIRURG OPERIŠE U NIŠU

Mladi niški tim hirurga grudne hirugije edukuje jedan od svetski poznatih hirirga iz Španije.

Dr Dijego Gonzales Rivas već godinama sarađuje sa srpskim lekarima a ovog puta posetio je Klinički centar Niš.

Iako niškim hirurzima nedostaje oprema dr Dijego kaže da su spremni da rade operacije grudnog koša novom metodom koja podrazumeva minimalne rezove i otpust pacijenata u kratkom vremenskom roku.

Dr Gonzales Rivas je torakalni hirurg u univerzitetskom centru Korunja u Španiji. Utemeljivač je nove metode za grudnu hirurgiju i direktor “Uniportal VATS” trening programa edukacije u bolnici u Kini.

“Smatram da je niški tim hiruga fantastičan. Puni su entuzijazma i ćele da uče kako bi razvijali grudnu hirurgiju. Opremu imaju ali da bi koristili sve savremene metode potrebna su nova ulaganja. Dao sam predloge šta im je još sve potrebno ali sa onim čime sada rada je u suštini dovoljno”, reka oje dr Gonzales Rivas

2019. godine u Srbiji je novom metodom operisano oko 15 odsto pacijenata Klinike za grudnu hirirgiju, a u narednom periodu cilj je da se dostigne evropski nivo od 30 odsto.

Godišnje se na Klinici za grudnu hirirgij uoperiše do 500 pacijenata. Više od polovine su karcionimi pluća. Lista čekanja je najviše do mesec dana.

Na klinikama u Srbiji trenutno radi 40 grudnih hirurga i svi će biti edukovani.

Na niškoj Klinici za grudnu hirigiju uz asistenciju dr Gonzalesa do sada su urađene četiri minimalne invazivne operacije, – paratiroidne žlezde, timusa i dve zbog karcinoma pluća.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com