TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti Društvo Udarne

SZO NAZVALA NOVI SOJ KORONA VIRUSA – OMIKRON (VIDEO)

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je novom soju koronavirusa koji je klasifikovala kao “zabrinjavajući”, dala ime “Omikron” prema slovu grčkog alfabeta.

Novi soj B.1.1.529 izaziva zabrinutost i može da se širi brže od drugih varijanti, a preliminarna istraživanja pokazuju kako soj nosi veći rizik od reinfekcije nego drugi sojevi, kaže se u saopštenju SZO.

“Ova varijanta nosi veliki broj mutacija od kojih su neke zabrinjavajuće”, navodi SZO povodom novog soja koji je peti koji je dobio oznaku.

PCR testovi koji su trenutno u upotrebi uspešno otkrivaju ovaj novi soj korona virusa, dodaje se, prenosi Rojters.

Države članice Evropske unije dogovorile su se da privremeno suspenduju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon što je otkrivena nova varijanta koronavirusa, objavilo je ranije danas slovenačko predsedništvo Saveta EU.

Belgija je prva evropska zemlja u kojoj je otkriven prvi slučaj nove varijante korona virusa, koja je prvi put zabeležena u Južnoafričkoj Republici.

Ta varijanta je otkrivena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. novembra, a osoba je prve simptome razvila 22. novembra.

prof. dr Kamenov

Velika Britanija upozorila da je nova varijanta korona virusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je naučnici smatraju najznačajnijom do sada jer bi vakcina mogla biti manje efikasna.

Pogledajte  šta je o novom soju rekao imunolog prof. dr Borislav Kamenov gostujući na Zoni plus:

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com