TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

TERMOVIZIJSKA KAMERA ČUVA LALINAČKU SLATINU OD POŽARA

FOTO: BIOLOSKO DRUSTVO “DR SAVA PETROVIC”

Na visoko rizičnom području izuzetne biološke vrednosti – Spomeniku prirode Lalinačka slatina, instalirana je termovizijska kamera. Taj savremeni nadzorni sistem omogućava rano otkrivanje i efikasno suzbijanje požara na otvorenom, što doprinosi zaštiti ovog važnog prirodnog područja. Projekat realizuje Biološko društvo “Dr Sava Petrović” uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske.Ceo sistem je povezan sa Direkcijom za izgradnju grada koja je i upravljač zaštićenog područja.

Inače, Lalinačka slatina smeštena je na dvadesetak kilometara od Niša u podnožju Malog Jastrebca uz obalu reke Južne Morave. Predstavlja zaštićeno prirodno dobro s izuzetnom raznolikošću flore i faune. Takođe, karakteristična je po tome što se slatine retko pojavljuju van područja Panonske nizije.

Spomenik prirode “Lalinačka slatina” 2015. godine stavljen je pod zaštitu države. Ovo područje karakterišu slano zemljište i specifični ekosistem, ali na žalost i česti požari uzrokovani intenzivnom poljoprivredom i klimatskim promenama.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com