среда, јун 19

TIODOROVIĆ: PROBLEMI U NIŠU PRE SVEGA ZBOG GERONTOLOŠKOG CENTRA

0
246

prof. dr BRANISLAV TIODOROVIĆ, epidemiolog

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug, koji je Vlada Srbije formirala u cilju suzbijanja efekata epidemije koronavirusa u tom delu Srbije, rekao je da je krizna situacija u Nišu i okolini nastala pre svega zbog problema sa Gerontološkim centrom u Nišu.
„Svi zaraženi iz Gerontološkog centra su prebačeni u KC Niš još u nedelju. Njihovo stanje je trenutno lakše kliničke slike. Troje je preminulo najverovatnije na putu do KC. Bili su stariji, slabo pokretni ili nepokretni, i sa hroničnim bolestima“, rekao je Tiodorović za RTS.

Gerontološki centar Niš

On je dodao da u jednom niškom privatnom domu za stare ima 30 štićenika pozitivnih na Covid, kao i tri radnika te da će oni biti prebačeni ili su već prebačeni u Klinički centar.
Kaže da je nastupajuća „plima“ u oboljevanju na jugoistoku Srbije nastala zbog kašnjenja od nedelju dana u odnosu na drugi deo Srbije.
„U KC Niš, u starom delu bolnice koji je potpuno pun imamo 14 ljudi na respiratorima. U novom delu, preorijentisanom takođe za Covid, ima 212 pacijenata. Na raspolaganju nam je još 460 postelja“, naglasio je Tiodorović.
Dodaje da bi covid bolnica sa 200 postelja u Leskovcu trebalo da podmiri potrebe u tom delu.
„U planovima su nam otvaranja bolnica i na drugim mestima, ako bude potrebe. Kako u civilnim tako i vojnim objektima“, kazao je on.
Prema njegovim rečima, osam odsto zaraženih su zdravstveni radnici, ali, zahvaljujući kolegama iz okolnih gradova i svih nivoa zdravstvene zaštite, kao i pomoći Beograda, moći će sve da se „pokrije“.

Leave a reply