четвртак, јул 18

TROPSKI DANI U NIŠU (VIDEO)

1
28

Tropski dani su stigli, a očekuju nas i tropske noći! Meteorolozi kažu – ništa neobično za kraj juna, iako se mnogima čini da ranijih godina vrućine nisu došle tako rano. Lekari savetuju da se ne izlazi u najtoplijem delu dana.

Prosečne vrednosti temperature u ovom periodu veće su za pet, šest stepeni .

Građani se drže hladovine koliko god im obaveze dozvole.

Lekari savetuju: Neophodna je adekvatna odeća i flašica sa vodom pri ruci. Preporuka je da stariji građani izlaze samo u ranim jutarnjim ili večernjim satima i, naravno, da hronični pacijenti uzimaju reodvnu terapiju.

Ipak, šta ukoliko dođe do kolapsa?

Svako može da pomogne toj osobi, da je postavi na stranu i sačekaju dok se ne osvesti, kaže dr Dušica Janković, specijalista urgentne medicine

Meteorolozi kažu da temperature veće od 35 stepeni nisu retkost za kraj juna.

Prosečne maksimalne temperature za ovaj period godine iznose od 26 do 32 stepena. A ove vrednosti su za pet šest stepeni više od proseka.  Ali nisu neuobičajene. Ako napravimo poređenje, možemo reći da su one za 2,4 stepena u proseku više u odnosu na drugu polovinu dvadesetog veka, kaže Slobodan Sovilj, meteorolog.

Prema dostupnim podacima, najtoplija je bila 2007. godina, kada je 26. juna izmereno 40,3 stepena. To je bio i najtopliji period u celoj zemlji. 24. jula izmerena su 44,2 stepena, a to je bio samo jedan u nizu od sedam dana sa preko 40 stepeni.

 

 

 

 


Leave a reply