TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura Udarne VESTI

U DUHU SVETOSAVLJA: SRBIJA SLAVI SVOG PRVOG PROSVETITELJA

Školsku slavu Sveti Sava širom Srbije i Republike Srpske obeležavaju đaci i njihovi nastavnici, a tim povodom u Beogadu će biti organizovana Svetosavska akademija i dodela Svetosavskih priznanja pojedincima i institucijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi put će prisustvovati svečanoj akademiji koja se održava u čast prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog Svetog Save u Skoplju, a na kojoj će se predstavnicima srpskog naroda pored Vučića obratiti i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da Sveti Sava nije samo školska slava, već i nacionalni praznik srpskog naroda priznat zakonom u Rumuniji i Severnoj Makedoniji.

Na centralnoj manifestaciji u Beogradu u “U duhu Svetosavlja”, u organizaciji Ministarstva prosvete, koja počinje u 20.00 sati u MTS dvorani, deo programa će, kako je ministarka Slavica Đukić Dejanovć rekla biti posvećen i nevino stradaloj deci u majskim tragedijama.

Na sceni svečane akademije dominiraće deca i mladi kao savremeni nosioci znanja i obrazovanja, a pored predsednice Vlade Srbije Ane Bnrabić govoriće i Đukić Dejanović.

Prema rečima ministarke prosvete, posebno je važno da je čitava akademija vezana za dečije talente.

“Hteli smo da deca i studenti pošalju poruku građanima Srbije, a to je da obrazovni sistem ima nešto što je najvrednije, a to su mladi za budućnost. Mislim da će Svetosavska akademija biti prilika da se obeleži i tuga koju smo imali, ali i da pokažemo koliko talenta, radosti i budućnosti stoji pred nama i koliko nam je Svetosavlje zapravo pravi put”, rekla je ministarka.

“Naš najveći školski praznik jeste Sveti Sava. U prilici smo uvek da se prisetimo našeg prvog prosvetitelja, osnivača naše crkve, našeg prvog arhiepiskopa, koji je zapravo dao put kojim će ići prosveta i obrazovanje do današnjeg dana, i kako da budemo na tom putu i da ne skrećemo sa njega”, rekla je Đukić Dejanović.

Gujon je podsetio da se Dan Svetog Save slavi svugde širom dijaspore, a posebno u 34 dopunske škole srpskog jezika koje su u prethodne dve i po godine otvorene po svetu.

“Našu decu u dijaspori i regionu učimo da čuvaju svetosavlje kao temelj identiteta”, rekao je Gujon.

Prema njegovim rečima, prvi put proslavi se pridružuju i srpski đaci u SAD u Milvokiju, Čikagu i Finiksu.

“U dopunskim školama deca ne uče samo jezik i gramatiku već i istoriju, uče o našoj kulturi i tradiciji. Sveti Sava bio je svetitelj i prosvetitelj koji je na duhovnom i kulturnom nivou utemeljio srpski identitet”, rekao je Gujon.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com