TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo SA ALEKSINAČKIH ORANICA Udarne

U NIŠAVSKOM OKRUGU PREPOLOVLJEN ROD PŠENICE (VIDEO)

Prosečan prinos pšenice na jugu se očekuje oko 3,5 tone po hektaru, a ukupan prinos u Srbiji će biti manji od tri miliona tona, što je ispod očekivanih prinosa za ovu godinu. Razlog tome je nedostatak vlage u zemljištu u proteklom periodu. Ipak, agronomi kažu da će oni ratari koji su koristili dobru agrotehniku imati za svoje potrebe.

Trideset tri sorte različitih vrsta ozimih strnih žita na oglednom polju u ataru aleksinačkog sela Lužane pokazale su se dobro i u lošim vremenskim uslovima. Ipak, ovogodišnji prinos pšenice biće mnogo manji nego prethodnih godina.

Tropske temperature i nedostatak vlage u zemljištu, u vreme nalivanja zrna pšenice, smanjiće prinos te poljoprivredne kulture u Nišavskom okrugu za oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu”, ocenjuju u Poljošprivrednoj stručnoj službi. 

Setva proverenog semena znači veća ulaganja ali se obezbeđuje siguran rod.

Prosečan prinos na jugu Srbije se očekuje oko 3,5 tone po hektaru, a ukupan prinos u Srbiji će biti manji od tri miliona tona.

U vreme prihrane biljaka naišla je suša, izgubila se lisna masa i veći broj useva sa manjom agrotehnikom nije dobro napredovala. Dobrom agrotehnikom prinosi su manji od 10 do 15 odsto zavisno od kulture“

U Poljoprivrdnoj službi kažu da će cena pšenice u narednom periodu zavisiti od svetske ekonomske krize.

Trenutno je cena 40 dinara, na berzi je 54 dinara

Na području Nišavskog okruga je oko 40.000 hektara pod ozimim strnim žitima.

  • Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Opštine Aleksinac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com