TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

U NIŠU POČELA DA RADI DEČJA SOS LINIJA

U Nišu je deci i mladma od sada dostupna besplatna SOS telefonska linija putem koje će anonimno moći da razgovaraju o svojim problemima i dobiju stručnu pomoć lincenciranih psihologa. SOS linija radi u okviru prvog regionalnog Savetovališta za decu žrtve nasilja. Savetnici su deci na raspolaganju svakog radnog dana od 8 do 15 sati, a broj SOS telefona je 0800 000 803.

Danica Stojanović je jedna od šest licenciranih savetnika u prvom regionalnom Savetovalištu za decu žrtve nasilja. Svakog radnog dana od 8 do 15 sati dostupni su telefonom 0800 000 803 za svu decu koja imaju problem a nemaju sa kime da ga podele.

Najčešće pretpostavljamo da će se javljati zbog nasilja kako zbog vršnjačkog tako i zbog nekog konflikta sa roditeljima. Pred nama su novi izazovi i prošli smo obuku da ohrabrimo decu da prijave nasilje i da je neko tu za njih”, kaže Stojanović.

Svaki poziv je anoniman, a savetnici će reagovati na adekvatan zakonom propisan način.

“Bitno je da od deteta saznamo da li ima neku osobu od poverenja u svojoj oklini i da saznamo zašto nekom osim nama nije reklo za problem”, objašnjava savetnica. 

Uloga savetnika je da saznaju od deteta koja je to osoba od poverenja u njenom okruženju i da sa njom podeli problem da bi pratili šta se dešava sa detetom”, kaže direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić. 

Savetovalište za decu žrtve nasilja će promovisati SOS liniju u 36 niških škola I na društvenim mrežama kako bi ih ohrabrili da na sigurnom mestu mogu pričati o svojim osećanjima i problemima. Sledeći korak je otvaranje savetodavne linije za roditelje i od februara rad u školama sa vršnjačkim edukatorima.

Potrebno je što hitnije otvoriti roditeljsku liniju i kontaktirati sve relevatne ustanove, od roditelja, preko škole do drugih nadležnih insitutcija koje mogu pomoći”, kaže pomoćnica gradonačelnice Niša, Dušica Davidović. 

Dečja SOS linija pod nazivom DELINI je osma usluga Grada Niša u oblasti socijalne zaštite, a posle Beograda, druga satevodavna linija takve vrste u Srbiji pod pokroviteljstvom Ministarstva za socijalna i boračka pitanja.

Inače, Savetovalište za decu žrtve nasilja u Nišu radi od septmebra prošle godine i do sada je Centar za socijalni rad uputilo 11-oro dece na terapeuetski tretman.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com