TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

U NIŠU SKORO 350 POŽARA NA OTVORENOM (VIDEO)

Od početka godine do 10. aprila niški vatrogasci su ugasili 336 požara na otvorenom prostoru što je za 127 intervencija više nego u istom periodu prošle godine. Apeluju na građane da zbog toplog i suvog vremena budu odgovorni, poštuju zakon i da ako primete požar, odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Ljudska nepažnja najčešći je uzrok požar na otvorenom, kažu vatrogasci.

Kada kažete požar na otvorenom obično se misli gori trava, gore grane, pa kakva je tu šteta. Na kraju krajeva mi smo od naših očeva i deda stekli naviku da na taj način čistimo dvorišta, njive, ali to je pre svega zakonom zabranjeno. Kazne za fizička lica idu i do 50 hiljada dinara, kaže komandant Vatrogasno spasilačke brigade u Nišu Marko Radovanović.

Ali nisu samo kazne u pitanju.

Takvi požari imaju mnogo često ogromu materijalnu štetu – uništavanje voćnjaka, vinograda, neretko zahvate i neku vikendicu. pored te materijalne štete neretko se gube i ljudski životi, dodaje Radovanović. 

Iz Sektora za vanredne situacije podsećaju da je zakonom zabranjeno i loženje vatre u šumskom kompleksu, kao i na udaljenosti 200 metara od ruba šume.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com