TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

UČENICI SPECIJALNIH ŠKOLA TAKMIČILI SE U PRIPREMANJU HRANE

U Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“ u Nišu održano je Republičko takmičenje u pripremanju pekarskih proizvoda, a učestvovala su deca svih specijalnih škola. Na tržištu su pekari u manjku, pa je njihov smer prilika da lakše dođu do posla.

Specijalna škola sa domom učenika “Bubanj” u Nišu domaćin je 24. Republičkog takmičenja pekara i pripremača hrane. Takmiče se deca sa smetnjama u razvoju, inače učenici iz 11 škola širom Srbije. Tu su da se druže, razmene iskustva, nauče nešto novo i pokažu svoje znanje i veštine.

U Specijalnoj školi sa domom učenika “Bubanj” u Nišu ima više smerova – bravar, autolimar i metalostrugar, šivač tekstila, pekar, cvećar-vrtlar, ženski frizer, manikir-pedikir i knjigovezac.

Učešće na takmičenjima ovog tipa velika je motivacija za sve učesnike. U školi imamo uslove da u pekari da naši đaci izuče svoj talenat i spremni izađu dalje u svet. Danas kada govorimo o srednjoškolskom obrazovanju, možemo da se pohvalimo značajnim brojem smerova. Jedan od ovih na koji smo najviše ponosni je i smer za pekare. Srećni smo jer smo u mogućnosti da svojim učenicima pružimo kvalitetno obrazovanje i osposobljavanje nakon srednje škole mogu da se zaposle, da budu svoji ljudi, finansijski se osamostale, što nam je i glavni cilj, kaže direktorka Specijalne škole “Bubanj” Marina Perić. 

U Srbiji postoji 48 škola koje pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Od toga 22 škole imaju i osnovno i srednje obrazovanje, a 12 škola sa srednjim obrazovanjem nudi smer za pekare i pripremače namirnica.

Naše učenike jako cene poslodavci i to je nešto neverovatno. Onog trenutka kada zadobiju njihovo poverenje, nastaje potpuno oduševljenje poslodavaca, jer su to deca koja su temeljna, posvećena radu. Podigli smo njihove veštine, osnažili ih. Pekarstvo je jako tražen smer. Uglavnom su svi učenici sa ovog smera zaposleni. Idemo ka tome da zajedno sa Ministarstvom prosvete da se osavremene smerovi, zajedno sa Nacionalnim okvirom kvalifikacija, gde bi trebalo da se odrede neki novi standardi i da se prema njima obrazovni profili organizuju, kaže predsednica Zajednice škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Silvana Pavlović. 

Republičko takmičenje pekara i pripremača hrane je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, u organizaciji Zajednice škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Prošlogodišnje takmičenje održano je u Jagodini, gde su učenici Specijalne škole “Bubanj” osvojili prva mesta.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com