TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

USKORO NOVI POZIV ZA SUBVENCIJE ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

Danas se obeležava “Dan energetske efikasnosti” koja se smatra i novim izvorom energije. U marti ili aprilu biće i novi konkursi za subvencije unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima. A prvi put počinje i realizacija projekta energetske obnove čitavih zgrada, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Na godišnjem nivou očekuju se uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto ističe Đedović i dodaje da će se završetkom energetske sanacije ovih zgrada povećati vrednost nekretnine, dok se građanima godišnji računi za grejanje zbog otplate energetske sanacije neće značajno ili uopšte povećati.

Energetska sanacija domaćinstava, stambenih i javnih objekata jedan od najvažnijih prioriteta rada Vlade i resornog ministarstva, što je prepoznato i u programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“, kaže ministarka. Istakla je da u poboljšavanje energetske efikasnosti država trenutno ulaže nikada veća sredstva. Ministarka je podsetila da je prethodne godine kroz projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane”, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju oko 10.000 domaćinstava za subvencije države za zamenu stolarije, izolacije, ugradnju solarnih panela, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i zamenu kotlova.

Ministarka rudarstva i energetike

„Već je 5.500 porodičnih kuća dobilo subvencije za energetsku efikasnost, polovina ih je iskoristila za zamenu stolarije. Unapređenjem energetske efikasnosti u domaćinstvima za koje su predviđene subvencije prethodne godine ostvariće se uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Nastavljamo snažnim koracima u stvaranju energetski efikasnijeg društva jer se energetska tranzicija tiče svakoga od nas”, istakla je Đedović Handanović.

Navela je da građani veoma brzo mogu da saniraju svoja domaćinstva i da za samo nekoliko meseci osete razliku kroz povećan komfor i niže račune. Ovaj program će trajati do kraja 2027. godine i kroz njega će biti uloženo 50 miliona dolara za energetsku sanaciju oko 50.000 domaćinstava širom zemlje, što će se pozitivno odraziti i na životnu sredinu.

“Na godišnjem nivou očekuju se uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto, a završetkom energetske sanacije ovih zgrada povećaće se vrednost nekretnine, dok se građanima godišnji računi za grejanje zbog otplate energetske sanacije neće značajno ili uopšte povećati.”

Prema njenim rečima, ove godine je u budžetu izdvojeno duplo više sredstava sa sanaciju javnih objekata nego prethodne godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com