TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

NIŠKI STUDENTI ŽELE DA UČE TURSKI JEZIK

Oko 50 studenata Filozofskog fakulteta u Nišu uspešno je završilo kurs turskog jezika. Njima su dodeljeni sertifikati, a već za naredni ciklus prijavilo je skoro 200 studenata. Filozofski fakultet i Kancelarija za obrazovanje Republike Turske u Beogradu planiraju da nastave ovu saradnju, a sledeći korak je otvaranje Centra za turski jezik i kulturu u Nišu.

Natalija Popović jedna je od pedesetak studenata niškog Filozofskog fakulteta koja je uspešno završila kurs turskog jezika. Diplomirala je već na Katedri za francuski jezik i književnost. Kaže da učenjem turskog samo nadograđuje ljubav prema jezicima.

Nije bilo teško, zato što su kod nas emisije, serije, filmovi na turskom vrlo popularni, tako da mi je bilo zanimljivo. Kad se otvorio kurs na fakultetu, sa zadovoljstvom sam odlučila da pohađam, kaže Natalija. 

Uspešni studenti koji su pohađali kurs turskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nišu nagrađeni su sertifikatima koji će im biti od koristi ne samo u granicama Turske, već i šire. Na programu su A1, A2 i B1 nivoi.

Imamo jako veliko interesovanje od strane studenata i planiramo da nastavimo organizovanje kurseva na svim univerzitetima, kaže savetnik za obrazovanje Kancelarije za obrazovanje Republike Turske u Beogradu Yunus Yildirim.

Pre nego što smo krenuli u čitavu ovu priču, mi smo uradili jednu mini anketu sa našim studentima koji bi to neki drugi strani jezik, koji nemaju priliku često da uče, voleli da izučavaju na fakultetu. Pod jedan su stavili turski jezik, pod dva su stavili kineski, kaže prodekan za međunarodnu i međuinstitucionalnu saradnju Ivan Jovanović. 

Koliko su Srbija i Turska zapravo povezane, pokazuju sličnosti u kulturi i običajima. U srpskom jeziku ima i dosta turcizama.

Trenutno oko 300.000 Turaka boravi turistički u Srbiji.

Želimo da sarađujemo sa kompanijama turskim koje posluju u Srbiji, da naše studente uključimo u obavljanje stručne prakse u tim kompanijama. Sledeći korak je otvaranje Centra za turski jezik i kulturu, kaže Ivan Jovanović. 

Kurs turskog jezika je započet je prošle godine, u saradnji Kancelarije za obrazovanje Republike Turske u Beogradu i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Dodeli sertifikata prisustvovao je i konzul Republike Turske u Nišu Atilla Kuçuktalaslı. Za novi ciklus turskog jezika prijavilo se oko 200 studenata.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com