TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo region i Srbija Udarne VESTI

USVOJENA DEKLARACIJA O NUKLEARNOJ ENERGIJI

Na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, svetski lideri usvojili su deklaraciju kojom su potvrdili snažnu posvećenost nuklearnoj energiji kao ključnoj komponenti globalne strategije za smanjenje emisija gasova staklene bašte, osiguravanje energetske sigurnosti, povećanje energetske otpornosti i promovisanje dugoročnog održivog razvoja i tranzicije čiste energije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma važno što je Srbija učestvovala na Samitu, jer je neophodno razumeti šta se dešava u svetu, jer već ima mnogo problema u snabdevanju strujom.

FOTO TANJUG/STR, fotografija niske rezolucije/ nr

On je novinarima rekao da industrija velikom brzinom raste, da građani hoće veliki standard – određene temperature leti i zimi, a da ne postoji mreža da se ti zahtevi pokriju.

“Čak i ugalj nemamo, imamo problema sa tim, ne smemo da se igramo jer kada iz uglja budemo proizvodili struju moraćemo da plaćamo takse Evropi i drugima. Zato je važno da promenimo zakonodavni okvir, za moratorijum na nuklearnu energiju i da razgovaramo sa svima, od Belgijanaca, Francuza, sa Englezima smo krenuli u te razgovore sa Rols Rojsom, Amerikancima, sa Rusima smo krenuli u nešto, verovatno sam ja kriv što smo to ranije prekinuli upravo zbog tog zakona o moratorijumu”, rekao je on.

Kako je dodao, moraćemo da menjamo zakon i da krenemo pre svega za male modularne reaktore, ali i da razmišljamo o tradicionalnim nuklearkama koje su najbolji izvor električne energije.

“Ta četiri mala modularna reaktora vam zamenjuju 1.200 megavata električne energije. Nuklearna energija vam je najsigurnija i najbolja energija i spada u zelenu energiju, mnogo, mnogo bi nam to pomoglo, ali su to ogromne investicije i ulaganja. Za samo četiri ovih reaktora moramo da platimo oko 7,5 milijardi evra najmanje”, rekao je Vučić.

Kaže da je zato postavio pitanje finansiranja, kako da se izdrži dolazak veštačke inteligencije, koje bukvalno “srču struju”.

Kao primer on je naveo Holandiju gde građani traže da se ukidaju električna vozila, jer imaju problem sa naponom električne energije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com