TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura Udarne VESTI

VEČITA INSPIRACIJA: 90 GODINA OD ROĐENJA PRINCA POEZIJE BRANKA MILJKOVIĆA

Na današnji dan pre 90 godina rođen je jedan od najtalentovanijih srpskih pesnika posleratne generacije Branko Miljković.

Njegova poezija i dalje je inspiracija mnogima. Niš se odužio svom sugrađaninu – jedna ulica nosi Brankovo ime, ali i osnovna škola. Kod niškog pozorišta nalazi se Spomen-bista Branku. Narodni muzej u Nišu ima stalnu postavku posvećenu upravo “princu poezije”, a Zavičajno odeljenje narodne biblioteke ima značajnu literaturu o Miljkoviću.

Za 27 godina Branko Miljković je sačinio impozantno književno delo, kroz pet zbirki pesama, kroz brojne kritike koje su bile jako pozitivne za tadašnje vreme. Ostavio je jak pečat koji do danas niko nije prevazišao. Ovo postavkom pratimo čitav njegov život, od osnovnog školovanja, preko gimnazije gde je takođe imao jako velike uspehe pišući poeziju, rekla je za Zonu plus  kustos Narodnog muzeja Niš Jelena Bogdanović.

 Dodaje:

Mislim da se Niš jako dobro odužio Branku Miljkoviću. Ulica nosi njegovo ime, škola, brojne književne nagrade, svake godine obeležavamo Dan rođenja i dan smrti Branka Miljkovića.

 Sećanje na “Princa poezije” čuvaju i učenici Osnovne škole “Branko Miljković” u Nišu – jedine škole u Srbiji koja nosi njegovo ime.

Anastasija Mladenović kaže:

Došli smo da obeležimo Dan rođenja Branka Miljkovića. U našoj školi postoji Udruženje “Vatra i život”. Mi redovno posećujemo biblioteku.

 A Anđena Minčić je i sama napisala pesmu o Branku Miljkoviću.

Imala sam inspiraciju, on je naš veliki pisac i pesnik.

 U Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” postoji Zavičajno odeljenje posvećeno Branku Miljkoviću.

Spomen- bista Branku Miljkoviću, koja se nalazi kod niškog Narodnog pozorišta, mesto je okupljanja književnika koji svake godine na taj način obeležavaju godiišnjicu njegovog rođenja i smrti.

Branko Miljković je 1961. godine pronađen obešen o drvo na periferiji Zagreba. Kontroverze o uzroku njegove smrti traju i danas.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com